The 7th Voyage of Sinbad

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The 7th Voyage of Sinbad
kino-poster
RežijaNathan H. Juran
ProducentCharles H. Schneer
Ray Harryhausen
ScenarioKenneth Kolb
UlogeKerwin Mathews
Torin Thatcher
Kathryn Grant
Richard Eyer
Alec Mango
MuzikaBernard Herrmann
FotografijaWilkie Cooper
MontažaRoy Watts
StudioMorningside Productions
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
23. 12. 1958 (1958-12-23)
Trajanje88 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet650.000 $[1]
Bruto prihod3,2 mil. $ (proc. za SAD i Kanadu)[2]

The 7th Voyage of Sinbad (sh. Sedmo Sindbadovo putovanje) je američki fantastično-pustolovni film snimljen 1958. u režiji Nathana Jurana, poznat kao jedno od najuspješnijih i najpopularnijih ostvarenja u filmografiji majstora specijalnih efekata Raya Harryhausena.

Scenario se temelji na pričama iz drevne arapske zbirke 1001 noć, a naslovni protagonist, koga tumači Kerwin Matthews, je proslavljeni Sinbad morepovlac čije planove za žendibu s lijepom princezom Parisom (čiji lik tumači Kathryn Grant kvari zli čarobnjak Sokurah (čiji lik tumači Torin Thatvher). Radnja prikazuje kako je čarolijama smanjio Parisu te je namjerava vratiti u stvarno stanje tek ako Sinbad pristane da ga vrati na otok koji nastanjuju kiklopi i druga orijaška čudovišta.

Film se odlikovao izuzetno dugim i kompliciranim snimanjem, a Harryhausen je proveo gotovo 11 mjeseci razvijajući specijalne efekte za spektakularne scene borbe Sinbada sa kiklopima, divovskim pticama i kosturima. Usprkos toga, postigao je izuzetan uspjeh i potvrdio reputaciju Harryhausena kao jednog od najvećih majstora specijalnih efekata, od kojih su mnogi "reciklirani" u brojnim drugim filmovima uključujući samog Harryhausena. Jedan od primjera je Sinbadovo mačevanje sa kosturom, koje je poslužilo kao inspiracija za sličnu scenu u filmu Jason and the Argonauts. Studio Columbia Pictures je bio toliko oduševljen Harryhausenovim radom da mu je povjerio još dva filma posvećena Sinbadu - The Golden Voyage of Sinbad i Sinbad and the Eye of the Tiger.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The 7th Voyage Box office / business from the Internet Movie Database
  2. "1959: Probable Domestic Take", Variety, 6 January 1960 p 34

Vanjske veze[uredi | uredi kod]