That Darn Cat (film, 1997)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mačka na zadatku
RežijaBob Spiers
Producent
  • Robert Simonds
Scenario
  • Scott Alexander
  • Larry Karaszewski
PredložakUndercover Cat,
Gordon i Mildred Gordon
Uloge
Muzika
  • Richard Kendall Gibbs
FotografijaJerzy Zielinski
MontažaRoger Barton
Studio
  • Walt Disney Pictures
  • Robert Simonds Productions
DistribucijaBuena Vista Pictures
Datum(i) premijere
14. 2. 1997 (1997-02-14)
[1]
Trajanje86 min.[2]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod18,3 mil. $[3]

Mačka na zadatku ili Mačka na tajnom zadatku (engl. That Darn Cat) američka je filmska komična misterija režisera Boba Spiersa i scenarista Scotta Alexandera i Larryja Karaszewskog. Glavnu ulogu igra Christina Ricci. Djelo predstavlja rimejk filma iz 1965. godine That Darn Cat!, koji je baziran na knjizi Undercover Cat autora Gordona i Mildreda Gordona.

Radnja[uredi | uredi kod]

Dvojica smotanih kidnapera provale u kuću predsjednika s namjerom da otmu njegovu suprugu i traže otkupninu. Stvari ne polaze po planu pošto oni greškom odvedu kućnu pomoćnicu Lizzie.

Patti Randall je ljuta tinejdžerka kojoj je uvijek dosadno i kojoj je dodijao mirni život u mjestu Edgefield 100-tinjak kilometara od Bostona (Massachusetts). Ona je željna više avanture i uzbuđenja u svom sumornom gradu. Želja joj se počne ispunjavati kada njen kućni ljubimac, mačak DC odšeta u skrovište kidnapera tokom svog redovnog noćnog tumaranja ulicama. Lizzie stavi DC-ju sat s riječi „HEll” (engl. za pakao) našaranom na njemu. Imala je namjeru da napiše „HELP” (engl. za pomoć), ali morala je da požuri i stavi ga na mačkov vrat jer je čula da telefon otmičara zvoni u blizini.

Patti sljedećeg jutra vidi sat i momentalno zaključi da je sat od Lizzie i da je namjera bila pozivanje pomoći. Niko joj ne vjeruje, pa ona izmijeni poruku i promijeni finalno L na satu u P. Odlazi u Boston i saopštava informacije agentu Zekeu Kelsu u sjedištu FBI-ja; on joj povjeruje.

Zekeov nadređeni dopušta njemu i njegovim agentima da prate DC-ja tokom njegovog noćnog ’izlaska’, u nadi da će ih odvesti do Lizzie i kidnapera. Operacija ne uspije, pa Zeke biva smaknut sa slučaja. Zeke i Patti svejedno nastavljaju da istražuju, ali to ih ne odvede nigdje do u slijepe ulice; čak su uhapšeni. Pattijino lažiranje poruke ubrzo se razotkriva.

Patti kažnjavaju roditelji za ono što je napravila. Ona je razočarana pa odlučuje da napusti grad. Na stanici sreće nekoga ko odlazi iz sličnih razloga lične prirode, te razgovorom odlučuje da posluša intuiciju i ostane u gradu. Patti pri povratku sa željezničke stanice vidi kako DC kopa kroz dvorište. DC je potom odvodi na drugu lokaciju, a ona ga prati u trku. Mačak je zaista odveo do skrovišta otmičara, gdje ona pronalazi Lizzie svezanu i sa ustima zalijepljenima trakom.

Patti poziva Zekea da ga obavijesti kako je pronašla Lizzie. Zeke je i dalje uznemiren i ne želi da čuje više išta o slučaju koji ga je već košta. Ovo primorava Patti i DC-ja da sami uđu u skrovište otmičara. Patti pokuša da spasi Lizzie, ali pada; ona i DC bivaju svezani – otmičari su se pojavili i iznenadili ih.

Zeke je odlučio da ponovo otvori slučaj jer je dobio poziv od Pattijine majke, koja je pitala za informacije o ćerki. Zeke istražuje i prati trag koji ga dovede do otmičara. Pronalazi Lizzie, Patti i DC-ja zarobljene; Lizzie i Patti su svezani za stolice sa ustima zalijepljenima trakom, dok je DC u posudi za nuždu zarobljen u vreći i sa crnim platnom preko očiju.

Zeke otkriva identitet otmičara: to su bili naizgled bezazleni Ma i Pa. Oni su kidnapovali Lizzie jer su prokockali sav svoj novac u Monte Carlu i Rivijeri, plus su umorni od svog dosadnog života sa istom svakodnevnicom. Zeke oslobodi Patti i DC-ja, a Ma i Pa pobjegnu sa Lizzie. U finalnoj potjeri, Zeke, Patti i DC ganjaju Ma i Pa kako bi spasili Lizzie. Tokom potjere, pas Spike pobjegne jer se dotrajala drvena ograda slomila; on potom otrči na sajam mačaka, zbog čega sve mačke istrče napolje. DC im se pridruži i sve mačke trče po krovovima prateći otmičare. DC i mačke potom skaču na automobil Ma i Pa, zbog čega se ovi slupaju.

Ma i Pa su uhapšeni, Lizzie se vratila predsjedniku i njegovoj supruzi, a Patti i DC su postali heroji. Patti se sastaje sa svojim roditeljima. Nakon što se sve vratilo u normalu, Dusty i Rollo – dvojica rivalskih mehaničara – ponovo otvaraju svoju, sada zajedničku radnju (koja je prethodno srušena tokom potjere); Melvin i Lu su također zajedno. Patti je postala Zekeov partner, a DC je oženio mačku koju je prethodno viđao na prozoru i sada imaju mačiće. Zeke i dalje kiše jer je alergičan na mačke, ali svejedno odlazi prema DC-ju i njegovoj porodici.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Christina Ricci Patti Randall
Doug E. Doug agent Zeke Kelso
Dean Jones gdin Flint
George Dzundza šef FBI Boetticher
Peter Boyle Pa
Michael McKean Peter Randall
Bess Armstrong Judy Randall
Dyan Cannon gđa Flint
John Ratzenberger mehaničar Dusty
Megan Cavanagh mesarka Lu
Estelle Parsons stara dama McCracken
Rebecca Schull Ma
Tom Wilson patroldžija Melvin
Brian Haley patroldžija Marvin
Mark Christopher Lawrence mehaničar Rollo
Rebecca Koon kućna pomoćnica Flintsovih Lizzie
Wilbur Fitzgerald naučnik

Produkcija[uredi | uredi kod]

Film je sniman na tri glavne lokacije: Edgefield, South Carolina; Augusta, Georgia i Aiken, South Carolina. Animal Makers su stvorili animatroničku verziju mačke. Snimano je koristeći 35-mm kameru, i za obojene pokretne i za crno-bijele nepokretne slike. Proporcija filma je bila 1,81/1. Naslovne scene je producirao Pacific Titles & Optical.

Buena Vista Home Entertainment je distribuirao video u većini regiona, a Abril Vídeo je pokrio Brazil.

Izlazak[uredi | uredi kod]

Prihodi[uredi | uredi kod]

Film je ostvario prihode od 6.424.617 $ tokom vikenda otvaranja, a ukupni prihodi na domaćem tržištu bili su 18.301.610 $.[3]

Kritički prijem[uredi | uredi kod]

Film je dobio generalno negativne recenzije, sa rejtingom 13% (15 recenzija; ocjena: 4,00/10) na Rotten Tomatoesu.[4] Stephen Holden iz New York Timesa nije bio impresioniran i rekao je: „Scena otvaranja u That Darn Cat sugeriše da je film možda imao pomalo sarkastičan stav u skladu sa sveznajućim raspoloženjem kasnih 1990-ih ... Nažalost, ne prođe mnogo prije nego što ovaj ton da očajni, bezumni frenetizam koji ostavlja Riciijevu opsjednutu svojim zgražanjem.”[5]

Joe Leydon iz Varietyja rekao je: „Nije tolika katastrofa, ali ažurirani rimejk That Darn cat je baš i uveliko nešarmantna tričarija.”[6] James Berardinelli iz Reelviewsa bio je popustljiviji, izjavivši: „[film] je bio malo čudniji od mnogih Diznijevih filmova, mada ta karakteristika ga ne čini primjetno poželjnijim za gledanje.”[7]

U januaru 1998, film se našao u Siskelovoj i Ebertovoj epizodi Worst Films of 1997 (najgori filmovi 1997).[8]

Priznanja[uredi | uredi kod]

Film je uprkos lošem kritičkom prijemu, dobio dvije nominacije za performans Riccijeve; prva je bila Kids Choice Award za omiljenu filmsku glumicu, a druga Young Artist Award za najbolju glavnu mladu glumicu u igranom filmu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. That Darn Cat (1997) - Release dates”. Internet Movie Database. Amazon.com. 2004-01-01. Pristupljeno 2012-01-15. 
  2. THAT DARN CAT (U)”. British Board of Film Classification. 1997-10-29. Pristupljeno 2012-01-15. 
  3. 3,0 3,1 That Darn Cat na Box Office Mojo-u
  4. stranica filma na Rotten Tomatoesu, Pristupljeno 2021-07-09
  5. Holden, Stephen (1997-02-14). „Movie Review - - A Cat and Its Humans Get a Makeover. Meow!”. NYTimes.com. Pristupljeno 2018-01-01. 
  6. Leydon, Joe (2016-03-01). „That Darn Cat – Variety”. Variety.com. Pristupljeno 2018-01-01. 
  7. „Review: That Darn Cat (1997)”. Preview.reelviews.net. Pristupljeno 2018-01-01. 
  8. Ebert, Roger; Siskel, Gene (17 January 1998). „The Worst Films of 1997”. Buena Vista Television. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]