That '70s Show

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
That '70s Show
ekran u pauzi epizode
ŽanrSitcom
KreatorBonnie Turner
Terry Turner
Mark Brazill
RežijaDavid Trainer
NastupajuTopher Grace
Mila Kunis
Ashton Kutcher
Danny Masterson
Laura Prepon
Wilmer Valderrama
Debra Jo Rupp
Kurtwood Smith
Tanya Roberts
Don Stark
Lisa Robin Kelly
Tommy Chong
Josh Meyers
Kompozitor muzičke temeAlex Chilton
Chris Bell
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona8
Broj epizoda200 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Caryn Mandabach
Trajanje22 min. po epizodi
Producentska kompanija/eCarsey-Werner Productions
Emitiranje
Originalni kanalFox
Audio formatStereo
Originalno prikazivanje23. 8. 1998 (1998-08-23) – 18. 5. 2006 (2006-05-18)
Statuszavršena
Kronologija
Srodne emisijeThat '80s Show
Days Like These'

That '70s Show je američki televizijski sitkom koji se originalno prikazivao na programu mreže Fox od 1998. do 2006. Radnja je pratila živote nekoliko tinejdžera iz predgrađa Point Place u državi Wisconsin od 17. maja 1976. do 31. decembra 1979.

U Hrvatskoj je emitirana pod naslovom Lude sedamdesete, a u Srbiji pod naslovom Vesele sedamdesete.

O seriji[uredi | uredi kod]

Prvi radni naslov za ovu seriju je bio Teenage Wasteland, pre nego što je promenjen u That '70s Show. Druga imena koja su bila razmatrana su bila: The Kids Are Alright, Feelin' All Right i Reeling in the Years. Vesele sedamdesete su jedna od najdužih serija emitovanih bez prestanka na Foksu.

Serija prati život Erika Formena (Tofer Grejs) i njegovih pet prijatelja: Donu Pincioti (Lora Pripon), njegovu devojku i komšinicu; Stivena Hajda (Deni Masterson), buntovnog rokera; Majkla Kelsoa (Ešton Kučer), priglupog narcisoidnog ženskaroša; Džeki Berkhart (Mila Kunis), srednjoškolsku navijačicu preokupiranu bogatstvom i statusom i Feza (Vilmer Valderama), budalastog momka stranog porekla čija su domovina i pravo ime nepoznati svima osim njemu i čiji hormoni su van kontrole. Erik vozi karavan Vista Kruzer iz 1969, koji mu je otac poklonio u prvoj epizodi.

Ostali glavni likovi su Red Forman (Kertvud Smit), Erikov otac-tiranin i ratni veteran koji je opsednut da od njega napravi: ”čoveka, što on nije... ”; njegova preterano zaštitinički nastrojena majka Kiti (Debra Džo Rap), koja se nalazi u stalnoj žurbi pokušavajući da bude dobra majka i domaćica, dok radi kao medicinska sestra u lokalnoj bolnici; Lori Forman (Lisa Robin Keli, od 1998-2001 i 2002-2003 i Kristina Mur 2004-2005), promiskuitetna starija sestra koja ne može da učini ništa loše u očima svog oca. Serija takođe prati i vezu Boba i Midž Pincioti (Don Stark, Tanja Roberts), Doninih roditelja, koji su pod uticajem pokreta iz sedamdesetih, što ponekad dovodi do svađa u njihovoj porodici. Tomi Čong glumi Lea, vlasnika fotografske radnje i bivšeg hipika.

Serija je dobila status retrospektive ka deceniji punoj političkih događaja i tehnoloških pronalazaka koji su oblikovali današnji svet. Vesele sedamdesete se vešto dotiču značajnih društvenih fenomena Amerike sedamdesetih godina: feminizam, nova shvatanja seksualnosti, ekonomskih poteškoća recesije, rastućem nepoverenju prema američkoj vladi među radnicima, upotrebi droge i razvojem zabavne tehnologije kao što su daljinski upravljač ili Pong.

Svojstveni elementi koje uključuju Vesele sedamdesete su nadrealne scene maštanja koje ilustruju razna zamišljanja likova i scena vrtenja za 360 stepeni, poznata kao Krug. Krug se obično koristio da ilustruje upotrebu marihuane u Erikovom podrumu. Kako oni razgovaraju o trenutnoj situaciji, kamera se pomera po krugu prema onome koji priča.

Vesele sedamdesete je prerađena od strane britanske stanice ITV kao Days Like These koristeći skoro doslovce isti scenario uz manje promene zbog kulturnih razlika. Serija nije uspela da privuče publiku i uklonjena je sa programa posle 10 emitovanih epizoda od 13 koliko ih je snimljeno. Poslednje tri epizode su kasnije prikazane tokom repriziranja serije.

Nakon neuspeha obrade, rivalska kuća Channel 5 je počela sa emitovanjem originalne serije u udarnom terminu pre nego što ju je pomerila u 11 sati uveče.

Hronologija[uredi | uredi kod]

Iako se serija prikazivala više od sedam sezona, vreme u seriji je primetno usporeno. Kada je počela sa emitovanjem 1998. godine, bila je smeštena u maj 1976. godine i za proteklih sedam sezona je prošlo samo tri godine. Vesele sedamdesete su bile smeštene u 1977. od sredine prve sezone do kraja treće, a onda u 1978. do šeste sezone. Hajd je proslavio osamnaesti rođendan 1978. iako je u dijalozima bilo rečeno da je bio stariji od Erika, koji je napunio 17 u drugoj epizodi (što je bilo u 1976.) Erik je takođe napunio 18 u 1978, dve godine nakon svog 17. rođendana. Ovo, zajedno sa činjenicom da je za svaku prazničnu sezonu jednom godišnje emitovana specijalna epizoda, znači da je serija izgubila u vremenu (MEŠ, koji se emitovao 11 godina uprkos tome što je Korejski rat trajao samo tri godine, je takođe koristio ovu formulu). Poslednja epizoda serije je smeštena u zadnji dan 1970ih, 31. decembar 1979.

Promene u osmoj sezoni[uredi | uredi kod]

Pri pravljenju najavne špice za ovu sezonu se odustalo od slike u kojoj glumci voze automobil u korist one u kojoj se glumci, čija se njihova imena predstavljaju, vrte u krug.

Lik Erika Formana je izbačen iz serije na kraju sedme sezone, jer je glumac Tofer Grejs prihvatio da učetvuje u drugim projektima van Veselih sedamdesetih. Lik Majkla Kelsoa je izbačen iz istih razloga u četvrtoj epizodi osme sezone. Novi lik po imenu Rendi Pirson je predstavljen da popuni prazninu. Osma sezona je takođe poslednja sezona serije. Ešton Kučer se vraća u četiri epizode i finale osme epizode, dok će se Tofer Grejs vratiti za finale serije.

U osmoj sezoni je napravljeno nekoliko manjih promena nad likovima Reda Formana i Lea. Pokazalo se da je Leo, vremešni hipi, čije je puo ime Lenard, bio vozač kamiona u Drugom svetkom ratu, koji je odlikovan medaljom koja je ”izgledala kao purpurno srce”. Red, takođe veteran (iz Drugog svetskog i Korejskog rata), koji u prošlosti nije mogao da podnese Lea, razvija poštovanje prema njemu. Zajedno, obojica nemaju poštovanja za Bobovu službu u Nacionalnoj gardi.

Muzika iz serije[uredi | uredi kod]

Vesele sedamdesete su obično počinjale pesmom Na ulici ("In the Street"), koju su napisali Aleks Čilton i Kris Bel iz grupe Big star.

U prvoj sezoni, pesmu je izvodio Tod Grifin. Stihovi:

Hanging out, down the street

The same old thing, we did last week
Not a thing to do, but talk to you
Whoa, yeah!

Počev od druge sezone, pesmu je izvodila grupa Čip Trik. Stihovi:

Hanging out, down the street

The same old thing, we did last week
Not a thing to do, but talk to you
We're all alright! We're all alright!

Poslednji red je inspirisan horom u pesmi Predaja (Surrender) grupe Čip Trik.

Deni Masterson, koji glumi Stivena Hajda, uzvikne: ”Zdravo, Viskonsine!” na kraju uvodne pesme u prvoj sezoni. U svim ostalim sezonama, rečenicu uzvikne Robin Zender, pevač grupe Čip Trik.

Specijalni gosti[uredi | uredi kod]

Producentska ekupa[uredi | uredi kod]

  • Mark Brazil – autor/izvršni direktor
  • Boni Tarner – autor/izvršni direktor
  • Teri Tarner – autor/izvršni direktor
  • Mersi Karsi– izvršni direktor
  • Džeki Filgo – izvršni direktor
  • Džef Filgo – izvršni direktor
  • Karin Mandabak – izvršni direktor
  • Tom Verner – izvršni direktor

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]