Tharu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tharu je naziv za etničku grupu čiji pripadnici žive u ravnicama Terai u južnom Nepalu i sjevernoj Indija. Prema nepalskom popisu stanovništva iz 2001. godine, u toj državi živi 1,533.879 propadnika naroda Tharu (što čini 6.75% ukupnog stanovništva Nepala), a od toga 1,331.546 govore jedan od sedam Tharu dijalekata kao maternji jezik.

Tharu koji žive u Nepalu su koncentrirani u džunglama južnih Terai ravnica u oblastima Bardia, Kailali, Kanchanpur, Morang, Saptari i Jhapa districts, isto kao i unutrašnjim Terai dolinama u Chitwanu, Dangu, Deukhuri Surkhetu i Udaipuru. Tharu koji žive u Indiji žive u blizini nepalske granice, uglavnom u Naini Tal u državi Uttaranchal, te oblastima Kheri i Gonda Districts u državi Uttar Pradesh State te oblastiChamparan u državi Bihar State.

Tharu govore jezikom koji pripada indoevropskoj grupi jezicima. Izgledom su slični Dravidima i Indoarijcima, ali se kod njih mogu primijetiti i tragovi miješanja s tibetanskim narodima.

Tharu su po vjeri uglavnom hinduisti, ali se mogu naći i brojne animističke te muslimanske zajednice. U posljednje vrijeme ih se dio preobratio na budizam, a nisu rijetki ni preobraćenici na kršćanstvo. Tharu također vole sinkretistički miješati svoju službenu vjeru s tradicionalnim vjerovanjima.

Tharu su tradicionalno podijeljeni u klanove, a nedavno se kod njih često prakticiralo i dužničko ropstvo. Uglavnom se bave poljoprivredom.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]