Terestrička planeta

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Terestričke planete)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Terestričke planete Sunčevog sistema:
Merkur, Venera, Zemlja i Mars

Terestrička planeta je tip planete s čvrstom površinom, za razliku od plinovitih divova. Termin "terestrički" je nastao od latinske riječi "terra" što znači "Zemlja", pa bi se atribut "terestrički" mogao prevesti kao "zemljoliki". Često ih se još naziva "unutarnjim planetama". Najvećim dijelom se sastoje od stijena, malog su dijametra, prosječno oko 5 puta veće gustoće od vode i imaju rijetku atmosferu. Od plinovitih divova su odijeljeni pojasom asteroida za koji postoji pretpostavka da predstavlja ostatke neuspjele, neformirane pete terestričke planete (pojas se nalazi između Marsa i Jupitera).

Terestričke planete su tokom svog formiranja bile pod utjecajem više temperature i jače gravitacije, te su zato manje i bogate tvrđim materijalima poput silicija i željeza. Struktura sve četiri terestričke planete našeg Sunčevog sistema je slična: u njima se nalazi metalna jezgra, oko koje se nalazi silikatni omotač.

Od otkrivenih egzoplaneta, manji dio čine egzoplaneti terestričkog tipa. Mnogo veći broj otkrivenih egzoplaneta čine plinoviti divovi.

Terestričke planete našeg Sunčevog sistema su: