Teravih-namaz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Teravih-namaz

Teravih-namaz (teravija) je namaz koji se klanja tokom mjeseca ramazana. Teravih-namaz je sunet (sunneti-muekkede) a sastoji se od 20 rekata. Klanjanje teravije sunet je Muhamedu. Teravija se klanja samo u mjesecu ramazanu. Može se klanjati u džematu. Teravije imaju 20 rekata ili, po nekim izvorima, može se klanjati samo 8, 12 ili 20 rekata, dok malikijska tradicija predviđa 36 rekata.

Teravih-namaz se može klanjati na 2 načina:

  1. Može se klanjati po 2 rekata, tj. da se na svaka 2 rekata predaje selam, a klanjat će se kao na način sabahskog suneta.
  2. Može se klanjati po 4 rekata, tj. da se na svaka 4 rekata predaje selam, a klanja se na isti način kao i ikindijski ili jacijski sunet. Ovaj način je prigrljeniji kod muslimana zapadne Europe.

Poslije svaka 2 ili 4 rekata (zavisi kako se klanja) lijepo je uzeti odmor ili predah, onoliko vremena koliko je dovoljno za klanjati 4 rekata; to vrijeme se može provesti u zikru (spominjanju i veličanju Alaha u sebi); zato se ovaj namaz i zove teravih-namaz (tj. namaz sa odmorima). U Bosni i Hercegovini i susjednim državama običaj je da se poslije svakog selama prouči po jedan salavat, ili sura Ihlas.

Teravih-namaz klanja se samo uz ramazan, i to između jacijskog sun-suneta i vitra (noćnog namaza). Zato se vitr klanja uz ramazan u džematu. Teravih-namaz ima jedan nijet, bez obzira na koliko se rekata predaje selam.

Kada se završi teravih-namaz, klanja se vitr (noćni namaz) u džematu (zajednici).