Teravih-namaz

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Teravih-namaz

Teravih-namaz je namaz koji se klanja tokom mjeseca Ramazana. Teravih namaz je sunnet (sunneti-muekkede) a sastoji se od 20 rekata. Klanjanje teravije sunet je Muhamed a.s. Teravija se klanja samo u mjesecu Ramazanu. Mogu se klanjati u dzematu a moze svako za sebe. Teravije imaju 20 rekata a mogu se klanjati samo osam ili deset. Teravih namaz se moze klanjati na 2 načina:

  1. način može se klanjati po 2 rekata,tj da se na svaka 2 rekata predaje selam, a klanjat će se kao na način sabahskog sunneta...
  2. način može se klanjati po 4 rekata, tj. da se na svaka 4 rekata predaje selam, a klanjat ćemo ga na isti način kao i ikindijski ili jacijski sunnet. Ovaj način je prigrljeniji kod muslimana zapadne Europe.

Poslije svaka 2 ili 4 rekata (zavisi kako klanjamo) lijepo je uzeti odmor ili predah, onoliko vremena koliko je dovoljno za klanjati 4 rekata, to vrijeme ćemo provesti u zikru (spominjanju i veličanju Allaha u sebi) zato se ovaj namaz i zove Teravih namaz (tj.namaz sa odmorima). Kod nas je običaj da se poslije svakog selama prouči po jedan salavat, ili sura Ihlas.

Teravih namaz klanja se samo uz Ramazan, i to između zadnjeg jacijskog sunneta i vitr (noćnog namaza). Zato se vitr (nocni namaz) klanja uz Ramazan u džematu. Teravih namaz ima jedan nijet, bez obzira na koliko se rekata predaje selam.

Teravih namaz se zanijeti srcem, a ne riječima jer je to novotarija.

Kada se završi teravih namaz klanja se vitr (noćni namaz) u džematu (zajednici).