Teodorik I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Teodorik I (got. Theodoric I), (takođe Teodorih ili Teodorid), bio je vizigotski kralj između 419. i 451, i nezakoniti sin Alarika I. Godine 419. nasledio je Valiju na vizigotskom prestolu.

Kao kralj, Teodorik je završio doseljavanje Vizigota u Akvitaniju i proširio vizigotske posede na Hispaniju. Tokom njegove vladavine, Vizigoti su bili prvo neprijatelji a potom saveznici Rimskog carstva. Najpoznatiji događaj koji se desio za njegove vladavine bila je bitka na Katalaunskim poljima, gde su se Vizigoti borili na strani Rimljana koje je predvodio Aecije a protiv čuvenog hunskog vođe, Atile. U ovoj bici, Teodorik je izgubio život.

Istoričar Jordanes u svom delu Getika iz 551. godine daje dve verzije Teodorikove smrti: jedna je da je Teodorik pao s konja i slomio vrat. Druga verzija je da je Teodorika ubio Ostrogot Andag koji je bio otac Jordanesovog pokrovitelja, Guntigisa (Getika 40.209).

Teodorikov sin i kasniji naslednik, Turismund, preuzeo je komandu nad vizigotskom vojskom i dovršio bitku umesto svog oca.


Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]


Prethodnik:
Valija
Vizigotski kralj
(419451)
Nasljednik:
Turismund