Teodora Kantakuzin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Teodora Kantakouzene (Θεοδώρα Καντακουζηνή) (Bizantsko carstvo, oko 1330. – Konstantinopolj, 1381./1396.) bila je grčka plemkinja i žena turskog sultana Orhana, a kći bizantskog cara Jovana VI. i carice Irene Asanine te sestra Marije, Mateja, Manojla i Jelene.

Jovan VI Kantakuzin, Teodorin otac

U Turskoj je znana kao Theodora Hatun i po nekim izvorima (Nikifor Grigora) kao Mara Hatun [1].
U januaru 1346. godine Teodora je zaručena za Orhana, za kojeg se udala u ljetu iste godine[2] kako bi učvrstila očev savez s nadolazećom Osmanskom kneževinom i spriječila Osmanlije da pošalju pomoć carici-regentici Ani Savojskoj u Bizantskom građanskom ratu. Ceremonija se održala u Selymbriju i potom u osmanskoj Bitiniji. Nakon što je spavala s Orhanom, rodila mu je sina, princa Halila. U to vrijeme je Teodora imala oko petnaest godina. Teodora je boravila stalno na osmanskom dvoru do 1362., to jeste do smrti Orhana, osim jednog trodnevnog boravka u Carigradu u januaru 1347., nakon pobjede njezinog oca u građanskom ratu. Ostala je kršćanka, dok je Orhan–beg bio musliman. Aktivno je podupirala kršćane u Osmanskom carstvu. Şehzade Halil će kasnije oženiti svoju sestričnu Irinu.
Očito je da se nakon Orhanove smrti vratila u Carigrad, gdje će živjeti sa svojom sestrom, caricom Jelenom, u bizantskoj palači. Posljednji poznati zapis o caru Androniku IV. je da je Teodora bila zatvorena u Galati tijekom njegove kratke vladavine između 1379–1381.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Trapp, Erich; Walther, Rainer; Beyer, Hans-Veit; Sturm-Schnabl, Katja (1981). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit 5. Beč: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften.
  2. Donald MacGillivray Nicol, The Reluctant Emperor: A Biography of John Cantacuzene, Byzantine Emperor and Monk, c. 1295–1383. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-52201-4.

Bibliografija[uredi | uredi kod]