Teodora Arsenović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

{

Teodora Arsenović
Datum rođenja (1885-12-23)23. 12. 1885.
Mesto rođenja Vranjevo (Novi Bečej) (Austrougarska)
Datum smrti 18. 10. 1960. (dob: 74)
Mesto smrti Beograd (FNRJ)
Zanimanje Filmska glumica
IMDb veza

Teodora Arsenović, rođena Boberić (23. decembar 1885, Vranjevo, Kraljevina Srbija18. oktobar 1960, Beograd, FNRJ) je bila srpska i jugoslovenska glumica.

Teodora je pedeset godina glumila u Narodnom pozorištu u Beogradu, od 1906. do 1956. godine. Bila je istaknuti nosilac glavnih uloga u popularnim komadima sa pevanjem, kao što su Koštana, Tašana, Čučuk Stana. Smatra se jednom od tri najvoljenije Koštane u istoriji srpskog teatra. Značajna je i kao pionir opere Narodnog pozorišta, jer je otpevala prvu Karmen, Acučenu u Trubaduru, kao i Suzuki u operi Madam Baterflaj. Formalno obrazovanje kao glumica i pevačica nije imala. Proslavljene uloge u dramskom repertoaru odigrala je kao Maša u Živom lešu, Elmira u Tartifu, Mara Nikšina Beneša u Sutonu, Baka Eugenija u Drveće umire uspravno, itd.

Svoj glumački doprinos dala je i prvim balkanskim igranim filmovima iz 1911. godine, u Karađorđu ulogom Jelene, a u filmu Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi igravši Mariju Gorjanski.

Teodora je bila istaknuti radio-pevač na talasima Radio Beograda. Najviše i najradije je nastupala uz orkestar Vlastimira Pavlovića Carevca. Narodne pesme je snimala za vodeće svetske izdavačke kuće kao što su Odeon, Edison Bell i His master's voice.

Za svoj umetnički rad nagrađena je Ordenima Svetog Save IV i V reda, Ordenima rada I i II reda, od bugarskog kralja Borisa Trećeg Narodnim ordenom za građanske zasluge, a od strane kralja Aleksandra Karađorđevića je nagrađena skupocenim prstenom.

Umrla je 18. oktobra 1960. godine u Beogradu. Sahranjena je uz supruga na Novom groblju.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmografija glumca Teodore Arsenović
God. Naziv Uloga
1911. Karađorđe Jelena - žena Karađorđa
1911. Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi Marija Gorjanski
1922. Tragedija naše dece
1959. Vrata ostaju otvorena

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]