Tenzijska glavobolja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tenzijska glavobolja je najčešći tip glavobolje, smatra se da čini čak 90 posto svih glavobolja i gotovo svatko je ima barem jednom u životu. Osjeća se kao pritiskanje ili stezanje na sljepoočnicama, licu, čelu, stražnjem dijelu glave ili vratu, a može trajati satima ili danima. Najčešće se javlja u ranoj odrasloj dobi, a osim ako je posljedica nekog težeg stanja, nije opasna.

Tenzijske glavobolje mogu biti epizodičke ili kronične. Epizodičke su definirane kao glavobolje koje se javljaju manje od 15 dana mjesečno dok su kronične prisutne 15 ili više dana tijekom najmanje 6 mjeseci. Tipična glavobolja traje 4 do 6 sati iako mogu biti znatno duže, po nekoliko dana ili čak mjeseci.

Bol kod ovog tipa glavobolje je opisana kao konstantni pritisak na glavu i osjećaj kao da se ona gnječi. Često je prisutna s obje strane glave ili na više mjesta pri čemu se javlja osjećaj kao da oko glave postoji obruč koji se steže. Bol je najčešće blaga ili umjerena, a ponekad je i teška; uglavnom je intenzivnija u jutarnjim i večernjim satima. Kod epizodičke glavobolje bol se može ublažiti analgeticima, ali kod kronične je potreban drugačiji tretman budući da je prekomjerna konzumacija lijekova izaziva drugu vrstu glavobolje.

Epizodičke glavobolje se javljaju kod nepravilnog držanja, naprezanja očiju, gladi, problema sa zubima, nedostatka sna i umora, te psiholoških stanja kao što su depresija, tjeskoba i stres. Kod kroničnih se radi o nekim drugim uzrocima koji nisu sasvim poznati. Vjerovalo se da je to mišićna napetost oko glave i vrata, ali novija istraživanja ne idu u prilog toj teoriji. Neki znanstvenici smatraju da i ne postoji samo jedan uzrok ovog tipa glavobolje. Nova istraživanja pokazuju da bolesnici možda imaju poremećen centar za bol koji obične podražaje iz mišića interpretira kao bolne; u prilog ovome ide činjenica da se tenzijska glavobolja može uspješno liječiti antidepresivima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Tenzijska glavobolja Arhivirano 2007-02-05 na Wayback Machine-u