Tenedos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tenedos
Bozcaada
Podaci
Lokacija Trakijsko more
Çanakkale
Država  Turska
Površina 37,6 km²
Broj stanovnika 2496

Tenedos (grčki Τένεδος), Tened, Bozca ili Bozcaada (na turskom Goli otok) je manji turski otok u Trakijskom moru, pored ulaza u Dardanele na sjeverozapadu Turske.

Geografija[uredi | uredi kod]

Centar Tenedosa

Tenedos leži oko 20 km južno od Dardanela, nedaleko od drevnog grada Troje. Do otoka se može doći do trajektom iz Geyiklija na turskom kopnu.[1] Ima oblik trokuta, a građen je od vapnenačkih stijena. Gotovo svo stanovništvo živi u istoimenom naselju na sjeveroistoku otoka.

Historija[uredi | uredi kod]

Tokom duge historije Tenedosom su vladali Feničani, Grci, Perzijanci, Bizantinci, Đenovežani, Mlečani i Osmanlije.[1] Nakon Rata za Chioggiu 1381. između Mletačke Republike i Republike Genove, otok je potpuno napušten i utvrda razorena. Osmanlije su zauzele potpuno napušteni Tenedos 1455. kao prvi otok u Egeju. Oni su otok ponovno naselili i to mješanim stanovništvom, Grcima i Turcima. Jedno kratko vrijeme od 1807. otokom je vladala Carska Rusija.

Fotografija Tenedosa iz svemira

Od novog vijeka na Tenedosu je živjelo pretežno grčko stanovništvo.[1] To se sve promijenilo nakon Grčko-turskog rata (1919–1922) i potpisivanja mirovnog sporazuma iz Lausanne kada je otok pripao novoosnovanoj Republici Turskoj.[1] Sporazum iz Lausanne predviđao je puna manjinska prava grčkom stanovništvu,[1] ali se ono praktički iselilo nakon 1960-ih.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Najveća znamenitost Tenedosa je monumentalna utvrda koja dominira nad naseljem i mala pravoslavna crkva još uvijek služi malobrojnim grčkim vjernicima.[1]

Privreda[uredi | uredi kod]

Otočka ekonomija bazira se na turizmu, ribarstvu i proizvodnji vina.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 The island History, life and culture (engleski). Aliki Konukevi. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-14. Pristupljeno 9. 9. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]