Tena Štivičić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tena Štivičić (Zagreb, 5. rujna 1977.), hrvatska dramatičarka. Od 2003. živi i radi u Londonu.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (odsjek: dramaturgija) 2001. godine. Magistrirala je na Goldsmiths Collegu u Londonu. Kao dramaturginja radila je na projektima u kazalištima GDK Gavella, GK Trešnja, Mala scena i Kazalištu Ulysses. Kao dramatičarka debitira 1999. dramom Nemreš pobjeć od nedjelje u režiji Tee Gjergjizi i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Drama je potom postavljena i u Mestnom gledališču u Sloveniji, u Raum Dreiunddreisigu u Švicarskoj, Ateljeu 212 u Srbiji, te 2010. godine u Ludens Teatru u Koprivnici. Izvedena je i kao radio-drama na hrvatskom, njemačkom i slovačkom radiju.

Njezina najuspješnija drama jest Fragile izvedena u Hrvatskoj, Njemačkoj (više različitih produkcija), Sloveniji, Velikoj Britaniji, Turskoj i Austriji. Drama Fragile je u Londonu postavljena u prestižnom kazalištu Arcola Theatre, a u Ljubljani u Slovenskom mladinskom gledališču u režiji Matjaž Pograjca postavši hit predstava sa preko 30 festivalskih gostovanja u zemlji i inozemstvu te 8 osvojenih nagrada na raznim festivalima. Od nekoliko njemačkih produkcija teksta najuspješnija je bila ona premijerno izvedena 2011. godine u Staatstheater Stuttgart u režiji André Roesslera. Autorica je za dramu Fragile dobila brojne nagrade uključujući prestižnu Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni tekst na festivalu Heidelberger Stückemarkt.

2007. praizvedena je njezina drama Krijesnice u režiji Janusza Kice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava je bila iznimno gledana, te praćena dobrim kritikama, a gostovala je i na prestižnom festivalu nove Europske drame u Wiesbadenu. U njoj je jednu od svojih posljednjih uloga odigrao legendarni hrvatski glumac Vanja Drach. Krijesnice su uskoro postavljene i u Srbiji (Atelje 212, Beograd, režija: Tanja Mandić Rigonat), Bugarskoj (Mladežki Teatar Nikolai Binev, Sofija) te u desetak produkcija u Njemačkoj od čega je prva bila u Hessisches Staatheater Wiesbaden u režiji Tobias Materna 2009. godine.

2009. po narudžbi ZKM-a piše dramu Sedam dana u Zagrebu[1] za projekt Orient Express koji je okupio šest kazališta, članova Europske kazališne konvencije, te se izvodio na željezničkim postajama u nekoliko gradova regije. Unatoč osrednjim kritikama predstava je bila rado gledana prvenstveno zbog sjajne glumačke ekipe u kojoj su bili Jadranka Đokić, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Sreten Mokrović i Nina Violić. Ista drama je kasnije postavljena i u Crnoj Gori.

2011. praizvedena je njezina drama Invisible u režiji Douglas Rintoula i produkciji Transport Theatre iz Londona i New Wolsey Theatre iz Ipswicha. Ista drama je adaptirana u istoimeni film koji je režirao Danis Tanović.

2013. godine sudjeluje u međunarodnom koprodukcijskom projektu Europa za koji piše tekst zajedno sa uglednim dramskim piscima kao što su Lutz Hübner, Malgorzata Sikorska-Miszczuk i Steve Waters , a u koprodukciji uglednih kazališta kao što su Repertoarno kazalište Birmingham (Velika Britanija), Državno kazalište Dresden (Njemačka), Poljsko kazalište Bydgoszcz (Poljska) i Zagrebačko kazalište mladih (Hrvatska). Predstavu je režirao Janusz Kica.

Veliki uspjeh postiže 2014. godine praizvedbom drame 3 Winters koju režira Howard Davies, jedan od najpoznatijih engleskih kazališnih redatelja, vlasnik čak 3 nagrade Olivier (najprestižnije britanske kazališne nagrade) u jednom od najvažnijih kazališta današnjice - londoskom National Theatre. To je jedan od najvećih uspjeha suvremene hrvatske drame u svijetu, te konačna afirmacija autorice na londonskoj kazališnoj sceni.

Tena je kolumnistica časopisa Zaposlena. 2007. izdaje zbirku kolumni Odbrojavanje (Profil), a 2010. drugu zbirku kolumni Vrag ne spava (Profil). 2008. izdaje zbirku drama Dvije i druge (Profil).

Kao dramaturginja gotovo redovito surađuje sa redateljicom Lenkom Udovički i Kazalištem Ulysses.

Stvaralaštvo

[uredi | uredi kod]

Praizvedbe kazališnih drama

[uredi | uredi kod]

Praizvedbe drama za djecu

[uredi | uredi kod]

Scenariji za dugometražne filmove

[uredi | uredi kod]

Nagrade

[uredi | uredi kod]

Broj kazališnih produkcija u razdoblju od 1999. do 2010. godine

[uredi | uredi kod]

Tena Štivičić je uz Ivanu Sajko (koja broji oko 30 produkcija svojih tekstova u istom razdoblju) najizvođenijia hrvatska dramska autorica u prvom desetljeću trećeg tisućljeća. Miro Gavran sa oko 110 kazališnih produkcija u ovom razdoblju drži prvo mjesto najizvođenijeg hrvatskog dramatičara.

Zemlja Broj produkcija
Hrvatska 13
Njemačka 13
Slovenija 5
Srbija 5
Engleska 3
Italija 2
Austrija 1
Bugarska 1
Crna gora 1
Estonija 1
Japan 1
Kanada 1
Škotska 1
Švedska 1
Švicarska 1
Turska 1
Ukupno 51

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. „O predstavi”. Arhivirano iz - Službena stranica ZKM-a originala na datum 2009-06-06. Pristupljeno 1. kolovoza 2010. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]