Ten Days That Shook the World

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ten Days That Shook the World
Autor(i)John Reed
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
TematikaOktobarska revolucija
Žanr(ovi)historija, publicistika
Datum izdanja1919

Ten Days That Shook the World (sh. Deset dana koji su potresli svijet) je knjiga američkog novinara Johna Reeda objavljena 1919. godine, poznata kao jedan od prvih iscrpnih i detaljnih opisa Oktobarske revolucije.

Reed je knjigu napisao na temelju vlastitih iskustava, odnosno opisao događaje kojima je svjedočio u Petrogradu gdje je krajem 1917. godine kao reporter nastojao izvještavati o revolucionarnim događajima. Reed, koji je otprije imao socijalističke stavove, za vrijeme tih događaja je postao oduševljen boljševicima i njihovim idejama, te u samom tekstu nije krio oduševljen njihovim dolaskom na vlast u Rusiji. Zbog njegovih radikalnih stavova je, pri povratku u domovinu, imao dosta poteškoća prilikom pisanja teksta, a knjiga je objavljena tek nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Ten Days je u SAD izazvala burne i oprečne reakcije, često motivirane različitim stavovima prema boljševicima i njihovoj državi. Sa druge strane, čak i neki antisovjetski intelektualci poput Georgea F. Kennana su joj priznali izuzetnu vrijednost.

U samoj Sovjetskoj Rusiji je postala bestseler, posebno nakon što joj je boljševički vođa Lenjin pristao napisati pogovor. Godine 1927. je po njenim motivima Sergej Ejzenštejn snimio znameniti nijemi film Oktobar. Sa druge strane, knjigom nije bio zadovoljan Staljin, koji ju je javno bio kritizirao 1924. godine, a od 1930. do 1957. je u SSSR-u bila neformalno zabranjena. Godine 1985. je u SSSR-u po njoj snimljen film U danima Oktobra.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]