Teletubbies

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Teletubbiesi
Formatdječja serija
KreatorAnne Wood
Andrew Davenport
NastupajuDave Thompson
Mark Heenehan
Simon Shelton
John Simmit
Nikky Smedley
Pui Fan Lee
Broj epizoda365
Produkcija
Trajanje25min
Emitiranje
Originalni kanalBBC/Nickelodeon
Originalno prikazivanje1997. – 2001.

Teletubbiesi (engl. Teletubbies) je BBC-ijeva dječja televizijska emisija, posebno prilagođena za bebe i predškolsku djecu. Producirana od strane Ragddoll Productions studija. Njeni stvaraoci jesu Anne Wood, kreativna direktorica iz Ragdoll Production studija, i Andrew Davenport, koji je napisao čitavih 365 epizoda ove popularne dječje serije. Serija je veoma brzo postigla poslovni i kritički uspjeh u Velikoj Britaniji, kao i izvan nje, a postala je poznata i zapamćena po svojim visokim produkcijskim vrijednostima; osvojila je nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti 1998. godine.

Iako je serija ciljana na djecu između prve i četvrte godine života, serija je postala svojevrsni značajni kult kod starijih generacija, pogotovo kod studenata na sveučilištima. "Teletubbiesi kažu "pa-pa!"" (ili Teletubbies say "Eh-oh!" na engleskom jeziku), jedina pjesma koja se vrti tijekom cijele serije, postigla je zavidno prvo mjesto na UK Singles Chart listi, u prosincu 1997. i ostala je među prvih 75 pjesama čitava 32 tjedna, prodajući preko milijun kopija pjesme.

Osvrt i pregled serije[uredi | uredi kod]

Serija prikazuje četiri raznobojna Teletubbie lika, svaki sa svojim vlastitim imenom. Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa i Po žive u svome futurističkome domu ("Tubbytronic superdom"), koji se nalazi u krajolik sa bezbroj padina. Okoliš je prepun neobično pričljivog cvijeća i zvučnim trubama nalik periskopima. Jedina prirodna fauna u čitavoj seriji jesu zečevi (iako se kroz gotovo čitavu seriju može čuti glasanje ptica, pogotovo glasanje crnoglave grmuše i carića). Klima u svijetu Teletubbiesa sunčana je i ugodna, izuzev povremenih nemirnih dana sa kišom i kišnim lokvama, i snijegom tijekom božićnog razdoblja.

Teletubbiese igraju glumci odjeveni u punjene i velike kostime, iako je set na kojem se epizode snimaju dizajniran na način da ne daje nikakav smisao za opseg i mjerilo veličine njihova tijela. Kostimi nejasno nalikuju na svemirska odijela. Teletubbiesi ne nose običnu, svakodnevnu odjeću. Umjesto odjeće, imaju krzno te imaju metalne srebrnoplave pravokutne "ekrane" koji krase njihov abdomen. Ovi ekrani koriste se kako bi prikazali kratke filmske isječke, koji se obično ponavljaju bar jedanput. Kako se serija prikazuje u različitim zemljama diljem svijeta, filmski isječci prilagođeni su lokalnoj publici (britanski su isječci su standardni).

Teletubbiesi imaju proporcije tijela, ponašanje i jezik jednogodišnjeg djeteta. Tempo i dizajn čitave serije razvio je kognitivni psiholog, Andrew Davenport, koji je seriji dao temeljnu strukturu i prilagodio ju je pažnji ciljane publike. Ponavljanje gotovo svake riječi poznato je svakoj osobi koja je ikada radila sa malenom djecom.

Teletubbiesi komuniciraju grgljajućim dječjim jezikom koji je predmet nekih kontroverzi među pojedinim prosvjetiteljima, koji tvrde da ovakav način izmišljenog govora nije pogodan za malu djecu i šteti im (slična primjedba postojala je prije četrdeset godina zbog još jedne dječje serije, Flower Pot Men). Teletubbiesi su u stadiju razumijevanja ljudskog govora, ali nisu još u potpunosti sposobni artikulirati ga, baš poput ciljane publike. Najčešće riječi koje Teletubbiesi izgovaraju jesu "Bok!" i "Pa-pa!", primjerice, kada Dipsy pozdravi Po sa "Bok Po!", Po će mu odvratiti sa "Bok Dipsy!", stalno ponavljajući pojedine riječi, kao što su "Bježi, bježi!" ili "Grli, grli!". "Grli, grli!" vjerojatno je najčešća interakcija koju će tijekom epizode svaki Teletubbies bar jednom zatražiti od drugog Teletubbiesa, ili svih Teletubbiesa, što će rezultirati entuzijastičnim grupnim zagrljajem (pripovjedač će na njihov zagrljaj svaki put zaključiti "Teletubbiesi se jako vole").

Nadrealan svijet u kojem žive zapravo su evokacija percepcije svijeta jednogodišnjaka, gdje im je rečeno što trebaju činiti i kada trebaju ići spavati, dok se događaju predivne i tajanstvene pojave, bez ikakva objašnjenja. Dijete u suncu povremeno se glasno nasmije u kratkim isječcima. Odraslima smijeh ne predstavlja nekakvu vezu sa stimulativnim i humorističnim razvitcima u zapletu serije tijekom epizode.

Prherana Teletubbiesa isključivo se sastoji od Tubby Kreme (koju sišu kroz spiralnu zdjelicu sastavljanu od savijene slamke) i Tubby Tosta (okrugli tost sa smješkom). Jedan od njihovih prijatelja jest Noo-Noo, osjećajni usisavač.

Tijekom 2001. godine, produciranje serije otkazano je i najavljeno je da neće više biti novih epizoda. Navodno, ovo se dogodilo zbog pretjeranih zahtjeva povišenja plaća glumaca koji su nosili kostime Teletubbiesa. Doduše, kako je četverogodišnja produkcija prešla raspon ciljane publike, došlo se do zaključka da je snimanje novih epizoda nepotrebno, a postojeće će se epizode, njih 365, reprizirati tijekom narednih godina.

U stvarnom životu, krajolik u kojem su Teletubbiesi živjeli smješten je u ruralnom Warwickshireu, u Engleskoj. Nakon 2002. godine, set je obrastao, i čekajući istek najma u 2003. godini, set je ponovno postao farma.

Likovi[uredi | uredi kod]

Tinky Winky[uredi | uredi kod]

Tinky Winky najveći je od četiri Teletubbiesa, prekriven je ljubičastim krznom te ima antenu oblika trokuta na svojoj glavi. Prepoznatljiv je po svojoj crvenoj prtljazi (u seriji, opisana je kao "čarobna torba", ali je u medijima opisana kao ženska torbica) koju često nosi tijekom većine epizoda.

Dipsy[uredi | uredi kod]

Dipsy je muški Teletubbies sa ravnom antenom na svojoj glavi. Prekriven je zelenim krznom. Njegov najdraži predmet je njegov crno-bijeli šešir. Dipsyjev je karakter potpuno različit od ostalih likova, i često će odbiti prijedloge ostalih Teletubbiesa. Primjerice, kada je u jednoj epizodi Laa-Laa svirala gitaru, Tinky Winky i Po pobjegli su, dok je Dipsy ostao, diveći se njenom sviranju gitare.

Laa-Laa[uredi | uredi kod]

Laa-Laa je ženski Teletubbies, sa žutim krznom i kovrčavom antenom na glavi. Njen omiljen predmet njena je narančasta lopta. Veoma je zabrinuta za dobrobit ostalih i sebe smatra najboljom pjevačicom te obožava zabavu.

Po[uredi | uredi kod]

Iako je spol ovog Teletubbiesa nepoznat široj javnosti, većina Po smatra muškim Teletubbiesom. Ovo bi podržalo ravnotežu između dva muška i dva ženska lika. Po je najmanja od četiri Teletubbiesa, i najčešće upada u nevolje, primjerice, trčeći preko drugih kako bi napravila Tubby nadjev. Njena omiljena razbibriga jest vožnja romobilom. Od svih Teletubbiesa, Po se najčešće obraća publici.

Kontroverze oko Tinky Winkyija[uredi | uredi kod]

Jedan od Teletubbiesa, Tinky Winky, privlači pažnju još uvijek postojećom kontroverzom iz 1999. godine, zbog njegova nošenja crvene torbice koja nalikuje ženskoj torbici.

U veljači, 1999. članak u novinama National Liberty Journal, izdanih od pastora evanđeoske crkve, Jerryja Falwella, koji je u članku upozoravao na moguću Tinky Winkyijevu homoseksualnost, navodeći da je ljubičaste boje, koja je jedna od boja gay pridea, i ima trokutastu antenu, što je simbol gay pridea.

Glasnogovornik Itsy Bitsy Entertainment Co., koji je licencirao likove i SAD-u, tvrdi da se radi o čarobnoj torbi.

Činjenica da nosi torbu ne čini ga homoseksualcem. Zaboga, pa radi se o dječjoj seriji. Misliti da smo u jednu dječju seriju ubacili seksualnu aluziju pomalo je neobično.

U incidentu dojavljenom 2000. godine, djevojčičin je Tinky Winky lutak izgovarao riječi "I've got a gun, I've got a gun" ("Imam pištolj, imam pištolj"). Kenn Viselman, predsjednik Itsy Bitsy Entertainment Co., ustvrdio je da je lutak zapravo govorio "Again, Again" ("Opet, opet").

Satira[uredi | uredi kod]

U vrhuncu njene popularnosti, serija je postala meta raznih izrugivanja, i u raznim emisijama i serijama prikazivana su parodije na nju.

Nekoliko epizoda Simpsona imaju parodije na Teletubbiese. Zapamćene epizode jesu "Days of Wine and D'oh'ses" gdje lik imena Gaa Gaa govori "Hurt everyone" ("Povrijedi svakoga") ali se ne obraća pažnja na to zbog "slatkog imena" samog lika, i "Blame it on Lisa" u kojoj Bart gleda brazilski dječji obrazovni program imena "Teletoobies" koja ima drukčiju pretpostavku, ali je naslov očita igra riječi sa Teletubbiesima.

Australska crtana emisija, Full Frontal, uključivala je mnoge isječke koji su prikazivali "Telestubbiese", imena Tipsy, Drinky-Drinky, Blah i Paro. Svi nalikuju na Teletubbiese, omotani su australskim etiketama piva, sa podlošcima za pivo na glavama, i besciljno su lutali gradom čineći razne zločine.

Mai Time, novozelandska emisija, imala je isječke imena Smellie Grubbies (Smrdljivi prljavci), a likovi su nazvani Stinky Winky, Dipstick, Mars Bar i Poo.

U epizodi britanske crtane serije 2 DTV, prikazani su "The Talibannies", a jedan od njih, imena Bin-LaLa aluzija je na talibane i njihovog vođu Bin Ladena.

Alternativna imena[uredi | uredi kod]

Teletubbiesi su mijenjali sadržaja kako bi se prilagodili emitiranju u različitim državama, često mijenjajući i sam naziv serije.