Tedaldo (biskup)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tedald (cca. 990 – 12 . jun 1036), također poznat kao Theodald, Theodaldus, Tedaldus, Tedaldo ili Teodaldo, bio je četrdset-treći biskup Arezzoa koji je stolovao od 1023. do smrti.

Tedald je pripada najvišem plemstvu tadašnje centralne Italije. Bio je drugi sin Tedalda, grofa Brescie iz Kuće Canossa, i Wille, za koju se pretpostavlja da je mogla biti kćer Theobalda II od Spoleta. Njegov stariji brat je bio Bonifacije III od Toskane. Bio je stric Matilde od Toskane, rođene nakon njegove smrti.

Na mjestu biskupa Tedald je poticao i ohrabrivao monastički život. Dao je dozvolu Svetom Romualdu da osnuje samostan i eremitorij (eremo) u Camaldoliju u njegovoj biskupiji (cca. 1024). Tedald je također bio pokrovitelj redovnika Guida Aretinskog, čiji je traktat o muzičkoj teoriji Micrologus posvećen upravo njemu. Na Tedaldov poziv Guido je oko 1025. došao u Arezzo podučavati tamošnje katedralne pjevače. Biskup je također bio pokrovitelj arhitekta Maginardoa, koji je za vrijeme njegovog episkopata radio na katedrali te 1026. bio poslan na plaćeno putovanje u Ravennu kako bi proučavao tamošnju bizantsku arhitekturu.[1]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Conant, Kenneth John (1978). Carolingian and Romanesque Architecture, 800 to 1200. Penguin Books.
  • Grout, Donald Jay, and Palisca, Claude V. (2001). A History of Western Music, 6th ed. New York: W. W. Norton & Co. ISBN 0-393-97527-4.
  • Tedald at the Medieval Lands Project—Northern Italy

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Conant, 106.