Bik (zviježđe)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Taurus (sazvježđe))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bik (lat.:Taurus)
Taurus
klikni za veću sliku
Kratica Tau
Genitiv Tauri
Simbolizira: Bika
Rektascenzija 4 h
Deklinacija 15°
Površina 797 sq. deg. (rang: 17.)
Broj zvijezda
sjajnijih od m = 3
4
Najsjanija zvijezda Aldebaran (α Tau)
(Priv. mag. 0.9)
Meteorski pljuskovi
Susjedna
zviježđa
Vidljivo u rasponu zemljopisnih širina: +90° i −65°
U najboljem položaju za promatranje u 21h je u mjesecu siječnju.
vidi i Kategorija:Bik (zviježđe)

Bik (lat: Taurus) jedno je od zviježđa zodijaka. Jedna od najvećih konstelacija sjeverne polutke vidljiva za vrijeme zime, pozicionirana između Ovna i Blizanaca na istoku, Perzeja i Kočijaša na sjeveru, Oriona na jugoistoku i Eridana i Kita na jugozapadu.

Važniji objekti[uredi | uredi kod]

Aldebaran (α Bika) je najsjajnija zvijezda s prividnim sjajem od + 0.85 magnitude. Zvijezda je narančasti narančasti poddiv, tj zvijezda koja se tek maknula s glavnog niza. Aldebaran se nalazi oko 65 ly od nas.

Iza Aldebarana se nalaze Hijade, najbliži uočljivi otvoreni skup. Zvijezde su poredane u oblik slova "V" i čine bikovu glavu.

Zviježđe bika najpoznatije je otvorenom skupu Plejade ili Vlašići. To je mladi otvoreni skup, udaljen tek 450 ly od nas. Golim okom je moguće vidjeti 7 najsjajnijih zvijezda u njemu koje često nose naziv i Sedam sestara. Skup je predivan prizor u dvogledu ili manjem teleskopu.

Maglica Rakovica, objekt vidljiv samo u teleskopu, je ostatak supernove. Rakovica se nalazi sjeverozapadno od zvijezde ζ Bika. Eksplozija supernove dogodila se 4. srpnja 1054. godine i bila je dovoljno sjajna da se vidi po danu puna tri tjedna. Supernova je golim okom bila vidljiva 653 dana.

Mitologija[uredi | uredi kod]