Tardu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tardu ili Tarduš (staroturski: ),[1] srednjovjekovni grčki: Ταρδου, 達頭可汗/达头可汗, Pinyin: dátóu kěhàn, Wade-Giles: ta-t'ou k'o-han, osobno ime: 阿史那玷厥, āshǐnà diànjué, a-shih-na tien-chüeh), odnosno Kara-Čurin-Turk (ruski: Кара Чурин Тюрк, [2], ? - 603/604?) bio je gokturski poglavica, poznat kao yagbu, a potom i kao kagan Zapadnog Turkijskog Kaganata.

Bio je sin Istemija, prvog yabgua, koji je za račun Bumin Kagana, osnivača gokturske države, upravljao njegovim zapadnim dijelom. Oca je naslijedio 575. a nakon smrti Taspar Kagana 581. vidio priliku za sticanje vlasti. Taspar je pred smrt nasljednikom proglasio Talopiena umjesto vlastitog sina Anluoa, sa čime se nije htjela složiti plemenska skupština, koja je za novog kagana proglasila Ishbaru. Tako je izbio građanski rat u koji se upetljala Kina pod dinastijom Sui.

Tardu je iskoristio kaos na istoku da na zapadu stekne de facto nezavisnost. Prodro je na Kavkaz i uspostavio hegemoniju nad Hazarima. Potom se kod njega početkom 590-ih sklonio prognani perzijski kralj Bahram Chobin. Tardu je 599. uspostavio i formalnu nezavisnost, proglasivši se kaganom obje polovice gokturske države. Međutim pohod na Kinu, s kojim je mislio uspostaviti autoritet, doživio je neuspjeh. Protiv njega su se pobunili podanici, i oko 603. se prestaje spominjati. Većina historičara pretpostavlja da je tada umro.

Reference[uredi | uredi kod]

Tardu
Prethodi:
Istami
Yabgu Zapadnog Turkijskog Kaganata
575581
Slijedi:
nema
Prethodi:
nema
Kagan Zapadnog Turkijskog Kaganata
581603
Slijedi:
Heshana Qaghan