Takija (kapa)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Takije raznih oblika i boja na tržnici Pettah, Colombo, Šri Lanka.

Takija (tur. takke < arap. طاقية ṭāqīya < perz. طاقیه ṭāqīya: pokrivalo), okrugla plitka kapa koja prati oblik glave, nose je na Arapskom istoku i muškarci i žene, katkad ispod drugog pokrivala. Izvorno je bila okrugla kapa s ravnim vrhom u raznim bojama, nošena bez pokrivala u obliku turbana, a za vrijeme egipatskog sultana Faradža početkom 15. stoljeća proširena je u visinu i nabrekla nalik kupoli. U novije doba koristi se kao sinonim za arakiju i atabu.[1]

Često se nosi iz religioznih razloga, a muslimani je nerijetko nose tokom pet dnevnih molitava. Kada se nosi samostalno, može biti bilo koje boje. Ipak, napose u arapskim zemljama, kada se nosi ispod kefije, tradicionalno je bijele boje. Neki muslimani oko kape omotavaju turban, što se na arapskom naziva amama, a često se vidi među šijitima i sufijama.

Nošena ispod drugih pokrivala, npr. fesa, takija ima zaštitnu ulogu da sačuva gornje pokrivalo od masti i nečistoća.[2]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. »ṭāḳiyya«, u: Encyclopaedia of Islam, Second Edition, Glossary and Index of Terms, uredili: P. J. Bearman, Th. Banquis, C. E. Bowworth, E. van Donzel, W. P. Heinrichs Bowworth. http://dx.doi.org/10.1163/1573-3912_ei2glos_SIM_gi_04699 Pristupljeno 1. februara 2017.
  2. „Neki narodni običaji i lokalne tradicije muslimana Podgorice”. Bosnjaci.Net. 17. listopada 2007. Pristupljeno 1. veljače 2017.