Tai Jia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tai Jia (太甲) je bio kralj dinastije Shang u Kini. Rodio se pod imenom Zi Zhi (子至).

Zi Zhija na prijesto doveo Yi Yin(伊尹), premijer i regent Shanga. Nakon dvije godine se pokazalo da je Zi Zhi loš vladar, koji nije dobro postupao sa svojim podanicima.

U trećoj godini vladavine - prema nekim izvorima 1538. pne. - na dvoru je došlo do unutarnjeg razdora, a sam kralj Zi Zhi je kršio zakone Shanga. Yi Yin je svog vladara natjerao da promijeni svoju politiku, ali je Zi Zhi to odbio. Zbog toga je Yi Yin svrgnuo Zi Zhija i protjerao ga u palaču Tong (桐宫)(u današnjoj provinciji Henan), kako bi okajao svoje grijehe u blizini groba legenadarnog vladara Tanga od Shanga.

Tai Jia je u progonstvu proevo tri godine, dok je Yi Yin vladao kraljevstvom. Nakon tri godine Zi Zhi je promijenio svoj karakter, te ga je Yi Yin pozvao natrag u prijestolnicu i vratio ga na prijestolje.

Tai Jia je potom dobro vladao. U desetoj godini njegove vladavine - 1531. pne. - Yi Yin je podnio ostavku na svoju dužnost. Zi Zhi vladao ukupno 11 godina, te umro od bolesti godine 1529. pne. Nakon smrti mu je Yi Yin dao počasnu titulu Zhong1 Zong(中宗).

Međutim, neslužbeni Bambuski anali tvrde da je Yi Yin nakon progonstva Tai Jie preuzeo kraljevstvu krunu. Prema toj verziji, Tai Jia potajno vratio u palaču i ubio Yi Yina. Poslije toga je Tai Jia zemlju i zamak Yi Yina dao dvojici njegovih sinova - Yi Sheu (伊陟) i Yi Fenu (伊奋). Što se dogodilo poslije, nije poznato, ali Shangove Gatalačke kosti sugeriraju da se nekoliko vijekova kasnije Yi Yin obožavao u narodu Shang. Zato je prethodna verzija događaja - opisana od Sima Qiana - vjerojatnija.

Tai Jia je u obje verzije vladao 12 godina.


Dinastija Shang
Prethodi:
Zhong Ren
Kralj Kine Slijedi:
Wo Ding