Utva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Tadorna tadorna)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Utva
Mužjak
Ženka
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Rod: Tadorna
Vrsta: T. tadorna
Dvojni naziv
Tadorna tadorna
Carl Linne, 1758.
Rasprostranjenost utve
Tadorna tadorna

Utva, šarena utva ili morska utva (Tadorna tadorna) je rasprostranjena i česta patka iz roda Tadorna. Fosili iz Dorkova (u Bugarskoj) za koje se pretpostavlja da pripadaju vrsti Balcanas pliocaenica možda zapravo pripadaju ovoj ptici. Još vjerojatnije je da pripadaju nekoj izumrloj vrsti roda Tadorna jer potiču iz razdoblja ranog Pliocena.

Opis[uredi | uredi kod]

Guski slična utva je upadljiva ptica sa svojim crvenim kljunom, bijelo-smeđim tijelom i tamnozelenim vratom i glavom. Spolovi slično izgledaju, ali ženka je bljeđa. Za sezone parenja mužjak na kljunu dobije crvenu kvrgu. Glasaju se gakanjem.

Rasprostranjenost i stanište[uredi | uredi kod]

Ovo je ptica koja se razmnožava u umjerenoj Euroaziji. Većina populacije se seli u suptropska područja zimi, ali ova vrsta je velikim dijelom stanarica na zapadu Europe, osim selidbi na omiljena mjesta za mitarenje.

Česta je na obalama Velike Britanije gdje nastanjuje slane močvare u ušća rijeka.

Ponašanje[uredi | uredi kod]

Jata koja se mitare mogu biti vrlo velika (100 000 na Waddenskom moru).

Ovu vrstu se uglavnom povezuje sa jezerima i rijekama na otvorenom zemljištu. Razmnožavanju se u zečijim brlozima, rupama u drveću, stogovima sijena i na sličnim mjestima. Zimi je česta na ušćima rijeka. Mladunci, kada su ugroženi, zarone pod vodu da bi izbjegli grabežljivce, a odrasli će odletjeti od njih i odmamiti grabežljivca.

Ova ptica je jedna od vrsta na koje AEWA (Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds) ima utjecaja.

Drugi projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: utva
Wikivrste imaju podatke o: utvi