Tachyglossus aculeatus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kratkonosi kljunasti ježak
Tachyglossus aculeatus
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Monotremata
Porodica: Tachyglossidae
Rod: Tachyglossus
Illiger, 1811
Vrsta: T. aculeatus
Dvojni naziv
Tachyglossus aculeatus
(Shaw, 1792)
Rasprostranjenost vrste

Kratkonosi kljunasti ježak (Tachyglossus aculeatus), je sisavac koji leže jaja. Pripada redu jednootvornih životinja, porodici ježaka (Tachyglossidae). Živi u velikim dijelovima Australije i na jugu Nove Gvineje.

Kratkokljuni, nazvani i kratkonosi kljunati ješci narastu u dužinu od 35 do 53 centimetra i dosegnu težinu od 2,5 pa do 7 kg. Upadljivo obilježje su im žute ili crno-žute bodlje na leđima i bokovima koje potsjećaju na ježeve s kojima nisu srodni. Imaju dugu, cjevoliku njušku, a krzno, smeđkasto, ponekad može biti i duže od bodlji.

Ove životinje žive u raznim staništima i aktivni su pretežno u sumrakk. Osim u vrijeme parenja, pravi su samci. Hrane se gotovo isključivo mravima, termitima koje skupljaju ljepljivim jezikom. Nemaju zube, a hranu usitnjavaju rožnatim pločicama na jeziku i nepcu.

Nakon komplicirane predigre, u srpnju ili kolovozu dolazi do parenja. Nakon tri do četiri tjedna, ženka polaže jedno, rijetko dva ili tri jaja koja zatim nosi u kožnom naboru na trbuhu još 10 dana. Mladunci se vale iz jaja i ostaju u majčinom naboru-tobolcu još daljnjih osam tjedana. Nakon toga, kad mladuncu počnu rasti bodlje, napušta tobolac a majka ga skriva na neko sigurno mjesto i doji ga do starosti od sedam mjeseci. Pod ljudskom skrbi, može doživjeti starost od 50 godina.

Kratkokljunog ješka smatra se najšire rasprostranjenim autohtonim sisavcem jer nema posebne potrebe u odnosu na stanište. Pored toga, bodlje su mu dobra zaštita od predatora.

Poznato je ukupno pet podvrsta:

Ponekad se podvrsta koja živi na Tasmaniji navodi kao zasebna vrsta.


Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Kratkonosi kljunasti ježak
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kratkonosi kljunasti ježak
Wikivrste imaju podatke o: Tachyglossus aculeatus