Tabula Peutingeriana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tabula Peutingeriana (sekcija), od vrha prema dnu: dalmatinska obala, Jadransko more, južna Italija, Sicilija, afrička sredozemna obala.

Tabula Peutingeriana [ˈtabula poitingeriˈana], karta s ucrtanim rimskim cestama, naslikana u 4. vijeku, a precrtana u 13. vijeku.

O cestovnoj mreži rimske države, koju su Rimljani izveli s velikim oprezom i ponekad (npr. u Alpama) nakon velikih poteškoća, upućeni smo dosta potpuno po cestovnoj karti u bečkoj dvorskoj biblioteci. Ova se karta oslanja na službena vrela (na kartu M. Vipsanija Mesale), a riječ je o tzv. Tabuli Peutingeriani (naslikanoj u 13. vijeku, koja ima 11 pergamentnih komada 0,33 m visokih, a 6,75 m dugih; dvanaesti je, najzapadniji dio izgubljen) i tzv. Itinerarium Antonini. To je popis stacija na cestama i njihovih udaljenja, također službenoga podrijetla iz 4. vijeka. Amo se prislanjaju neslužbene cestovne knjige, mnogobrojni sačuvani miljokazi, ostaci starinskih cesta samih i prikazivanja, koja se u ovoj ili onoj prigodi nalaze u raznih pisaca.

Karta[uredi | uredi kod]

Tabula Peutingeriana, od rekonstruirane britanske i iberske ploče na zapadu do Indije na istoku.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]