Ténéré

Izvor: Wikipedia
Planine Aïr i pustinja Ténéré
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Fachi-Bilma-Dünen.jpg

Flag of Niger.svg Niger

Ténéré na karti Niger
Ténéré
Ténéré
Lokacija pustinje Ténéré u Nigeru
Registriran: 1991. (15. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, ix, x
Ugroženost: 1992.-
Referenca: UNESCO

Ténéré (tamašek jezici: Tiniri, u značenju "pustoš", "divljina") je pustinja u južnom dijelu središnje Sahare; veliko prostranstvo pješćanih dina od sjeveroistočnog Nigera do zapadnog Čada, veličine od 154.440 km². Okružena je planinama Air na zapadu, Hoggar na sjeveru, visoravni Džado na sjeveroistoku, planinama Tibesti na istoku i dolinom jezera Čada na jugu. Središnji dio pustinje Tenere je erg (pješčano more dina) Bilma.

Njegova pustinjska vruća i suha klima za posljedicu ima gotovo potpuni izostanak biljnog života. Temperature dosežu 42 °C ljeti, a količine padalina su manje od 25 mm godišnje. Do vode se jako teško dolazi, nema je ni u tlu, osim u podzemnim bunarima koji su stotinama kilometara udaljeni jedni od drugih.

Rezervat prirode Tenere, zajedno s Rezervatom prirode planine Air, upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi 1991. godine, a na popis ugroženih mjesta svjetske baštine je dospio odmah slijedeće godine zbog opadanja u broju zaštićenih vrsta životinja i općem gubitku vegetacije usljed vojniha sukoba pobunjenih Tuarega i građanskih nemira[1]. Ovo područje je najveće zaštićeno područje u Africi, veličine oko 7.7 milijuna hektara, a zauzima tek šestinu područja vulkanske planine Air i sahelske pustinje Tenere.

Veze[uredi - уреди]

Ostali lokaliteti prapovijesnih slikarija u Africi:

Izvori[uredi - уреди]

Koordinate: 17°35′00″N 10°55′00″E / 17.583333, 10.916667