Sweet Georgia Brown

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sweet Georgia Brown je popularna američka jazz pjesma iz 1925. godine, za koju su muziku komponirali Ben Bernie i Maceo Pinkard, a tekst napisao Kenneth Casey. Tekst govori o djevojci iz Georgije koja dolazi u grad i izaziva pomamu među tamošnjim muškarcima. Prvu verziju je snimio Ben Bernie zajedno sa svojim orkestrom i postala je veliki hit. Muzikolozi su u njoj pronašli tragove swinga koji će početi dominirati američkom pop-muzikom deset godina kasnije. Mogućnosti improvizacije su je učinile izuzetno popularnom među kasnijim generacijama jazz muzičara.

Kasnije su je obrađivali brojni renomirani izvođači kao Django Reinhardt, Cab Calloway, Ella Fitzgerald, Anita O'Day, Nancy Sinatra i Jerry Lee Lewis, kao i The Beatles na jednom svom ranom bootleg izdanju iz 1961. Poznata je i verzija koju izvode Mel Brooks i Anne Bancroft u filmu Biti ili ne biti iz 1983. godine.

Ipak, za popularnost pjesme je najzaslužniji jazz muzičar Brother Bones čija je instrumentalna verzija iz 1949. godine postala zaštitni znak egzibicijskog košarkaškog tima Harlem Globtrotters.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]