Sveti Kristofor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Kristofor
Sveti Hristifor

Sv. Kristofer nosi Krista kao dijete, autor: Hieronymus Bosch (i. 1485)
Mučenik
Rođen/a Kanaan (zapadni izvori) ili Marmarica (istočni izvori)
Umro/la o. 251, Asia Minor
Kalendar svetaca *25. jul (Katolička crkva)
Atributi drvo, grana, kao div, nosi Isusa, koplje, štit, kao pas za psećom glavom
Zaštitništvo neženje, transport (vozači, mornari itd.), putovanje (posebno dugo), surfing, oluje, Braunschweig, Saint Christopher's Island (Saint Kitts), otok Rab, Vilnius, epilepsija, vrtlari, svetačka smrt, zubobolja

Sveti Kristofor ili Sveti Hristifor ((grčki: Ἅγιος Χριστόφορος, Ágios Christóforos, Kanaan, ? - Samos, oko 251) je kršćanski svetac i mučenik koji je po tradiciji ubijen za vrijeme progona rimskog cara Decija.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Prema Zlatnoj legendi rodio se u Kanaanu (Palestina) u 3. stoljeću, te je bio čovjek divovskog rasta i snage, a tražio je najmoćnijeg čovjeka na Zemlji da mu služi. Prvi njegov gospodar, kralj, brzo je otpao jer je Reporb (ime prije krštenja) otkrio da se boji Sotone, pa ga ostavi kako bi služio Đavlu. Od njega je pak otišao kad je vidio da drhti pred križem i spomenom Isusa Krista. U svojim lutanjima namjerio se na pustinjaka, koji ga je podučio kršćanstvu i preobratio. On ga je nagovorio da prenosi preko rijeke stare, nemoćne i putnike.

Jedne noći probudilo ga je dijete koje ga je zamolilo da ga prenese preko rijeke. Tada je podigao dijete na ramena i zagazio u rijeku. Sa svakim korakom koji je činio, dijete je postajalo sve teže i teže, a voda sve nemirnija, pa je Reprob na pola puta pomislio da će se i on i dijete utopiti. Prema toj legendi, on je prenio preko rijeke dječaka Isusa. Isus ga je tada pokrstio vodom iz te rijeke. Nakon toga je odlučio napustiti službu prenošenja ljudi na rijeci i posvetiti se potpuno širenju kršćanske vjere.

O njemu se malo zna, ali izvjesno je da je umro kao mučenik oko 251. na grčkom otoku Samosu. Odrubljena mu je glava jer nije htio žrtvovati poganskim bogovima.

Štovanje

[uredi | uredi kod]

Spomendan mu je 25. srpnja. Ubraja se među 14 svetih pomoćnika, koje vjernički puk zaziva u pomoć prigodom raznih prirodnih katastrofa i bolesti. Sveti Kristofor je zaštitnik otoka Raba, putnika, vozača i pomoraca, zaštitnik od svih nevolja i boleština, oluja i uragana. Na Rabu se čuvaju moći Svetog Kristofora, a njemu u čast se održava i Rapska fjera od 25. do 27. srpnja svake godine.

U srednjem vijeku prikaz Kristofora se mogao naći na ulazima u mnoge crkve i na gradskim vratima jer se vjerovalo da onaj tko pogleda lik sveca taj dan neće umrijeti i da može putovati bilo gdje jer će ga Kristofor zaštiti.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]