Sveta Petka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sveta Paraskeva)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Sveta Petka (razvrstavanje).
Sveta Petka

Sveta Petka
Sveta
Rođen 10. vek, Epivat
Preminuo 11. vek, Epivat
Poštuje se u pravoslavna Crkva
katolička Crkva
Praznik 14. oktobara po julijanskom, 27. oktobar po gregorijanskom kalendaru).
Category:Sveci

Sveta Petka (Sveta Paraskeva, Pyatnitsa, Pyetka ili takozvana Petka Trnovska), kršćanska je svetica koja je rođena u gradu Epivatu, koji se nalazio između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom desetog stoljeća. Kršćanska je svetica i čudotvorka, a Crkva ju je slavila 14. listopada po starom, odnosno 27. listopada po novom kalendaru. Ovu Paraskevu srpski narod obično zove sveta Petka a u primorskim krajevima Petka Biogradska. Imala je brata koji se zvao Jevtimije. Još kao djevojčica, dok je s majkom odlazila u crkvu čula je riječi Evanđelja: "Tko hoće za mnom ići, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom da ide" (Mk 8,34), a zbog toga ona svim srcem je pripadala Bogu i kada je bila odrasla osoba pridružila se grupi blagočastivih ugodnika Božjih.

Nakon smrti svojih roditelja, Petka, željna podvižničkog života napustila je roditeljski dom i otišla u Carigrad, a zatim se zaputila u Jordansku pustinju. U svojoj dubokoj starosti otišla je u Epivat i živjela još samo dvije godine, a za to vrijeme redovito je molila i često postila dok se u jedanaestom stoljeću predstavila Bogu. Bila je pokopana u grobu odvojenog od gradskog groblja po kršćanskom običaju.

Širom Srbije se i veliki broj ljekovitih izvora koji su posvećeni svetoj Petki. Ta čudotvorna i ljekovita voda liječi sve bolesnike koji vjeruju u Boga. Čudotvorne moći svete Petke nalaze se u rumunjskom gradu Jašiju, osim dva prsta šake koji su u kapeli Svete Petke na Kalemegdanu.

Petkovdan[uredi | uredi kod]

Srpska pravoslavna crkva je slavi 14. oktobra po starom, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru.[1]

Ovu Paraskevu naš narod obično zove sveta Petka a u primorskim krajevima „Petka Biogradska“, jer su joj mošti počivale takođe i u Beogradu. Takođe je poznata i kao „Petka Trnovska“, jer su joj mošti bile u Trnovu

Sveta Petka se po broju svečara nalazi na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Danas Sveta Petka” (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 27. 10. 2011.. Pristupljeno 27. 10. 2011. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Šablon:Srpski praznici