Suzi Çelebi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Suzi Çelebi iz Prizrena (Pürzerrin, 15. vijek1524.) je bio osmanski pjesnik i historičar.

Suzi Çelebi
Biografske informacije
Rođenjeoko 1455. ili 1465. (?)
Pürzerrin
Smrt1524.
Pürzerrin
Opus
Jezikturski
Znamenita djela
  • Gazavatnam Mihaloğlu

Život[uredi | uredi kod]

Vrlo malo se zna o njegovom životu. Pravo ime mu je bilo «Muhammad-Effendi, sin Mahmuda, sin Abdullaha», Suzi je bio pseudonim i znači «plamteći». Zna se da je rođen u Prizrenu između 1455. i 1465. Osnovao je vakuf u Prizrenu. Jedan dio svog života je proveo u Beogradu a po jednom nazivu u kojem se spominje (Naqshbandi Suzi) i po drugim podacima možemo pretpostaviti da je pripadao Nakšibendijama, jednom sufiskom redu.
Suzi Čelebi je služio kao katib[1] osmanskog vojskovođe i eksploatatora Alije Mihaloğlua[2] i svjedočio je mnogim pohodima i bitkama. Po povratku u Prizren napisao je Gazavatnam Mihaloğlu, epsku pjesmu od oko 15.000 stihova od kojih je 2.000 sačuvano i čuva se u Berlinskoj knjižnici i u «Orijentalnoj zbirci» (bivše) Jugoslavenske akademije u Zagrebu. Premda je pjesma trebala biti epska vojna kronika, pjesnik joj je unio blistavi jezik kako bi ju učinio privlačnom poput lirskog djela.
Suzi Çelebi je umro u Prizrenu i pokopan je u maloj džamiji u centru Prizrena, na lijevoj strani rijeke Bistrice. Džamija je izgrađena 1513. godine i najstarija je u gradu. Grob je ograđen malim zidom i na njemu je uklesana pjesnikova godina smrti.
Po Suzi Çelebiji je nazvana jedna ulica u Prizrenu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Kātib (ar. ﻛﺎﺗﺐ‎): pisar, sekretar.
  2. Mihaloğlu Gazi Alâaddin Ali Bey (1425–1507). Bio je subaša Güvercinlika a 1462/1463. je postao sandžakbeg Smederevskog sandžaka. Bio je vojvoda i vodio je između 1459. i 1492. mnoge osmanske pohode u Rumeliji.

Bibliografija[uredi | uredi kod]