Sutjeska (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sutjeska
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Oblasti Republika Srpska
GradoviSuha, Tjentište, Popov Most, Čurevo
Hidrografija
Izvorplanina Volujak
Dužina36 km
PritokeHrčavka
Hidrologija
SlivCrnomorski
Transport
Plovnostnije plovna

Sutjeska je 36 km dugačka rijeka u istočnoj Bosni i Hercegovini odnosno pritoka Drine u koju se uliva južno od Foče.

Tok Sutjeske[uredi | uredi kod]

Izvire ispod vrha Vlasulja na planini Volujak na nadmorskoj visini od 1520 metara. U gornjem toku teče na sjeverozapad, u srednjem na sjeveroistok, a u donjem na istok. Utiče u Drinu kod sela Kosmana na nadmorskoj visini od 437 metara. Njen prosječan pad iznosi 30,1 promila. Sutjeska teče kroz uzanu i duboku dolinu čije su strane većim dijelom pošumljene. Između planine Tovarnice i Volujka prelazi u klisuru sa stranama koje se skoro vertikalno dižu do 1000 metara iznad rijeke. Ima nekoliko proširenja sa manjim naseljima Suha, Tjentište, Popov Most i Ćurevo. Zbog velikog pada od 1037 metara vrlo je brza i raspolaže sa oko 20.000 kWh hidroenergije.[1] Desne su joj pritoke Suški potok i Perućica, sa vodopadom Skakavac, visokim 71 metar, a lijeve Trlorišnica, Klobučarica, Jabušnica, Usovički potok i Hrčavka.

Između doline Sutjeske i zapadnih ogranaka Maglića prostire se prašuma Perućica sa površinom od 1434 ha, koja predstavlja jedinstveni šumski rezervat u Evropi. Zakonom koji je 1962. godine proglasila Narodna skupština SR BiH u ondašnjoj FNRJ, šire područje Sutjeske u površini od 17.500 ha proglašeno je nacionalnim parkom. Danas je to Nacionalni park Sutjeska koji je Narodna skupština Republike Srpske proglasila prirodnim i javnim dobrom Republike Srpske i čijom se zaštitom i upravom bavi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Hstorija[uredi | uredi kod]

Krajem maja 1943. godine, Sutjeska je kod Tjentišta bila poprište bitke za vrijeme Pete neprijateljske ofanzive. Ta je bitka ostala upamćena pod nazivom bitka na Sutjesci. Godine 1973. snimljen je film Sutjeska u režiji Stipe Delića. Film je snimljen povodom tridesetogodišnjice bitke na Sutjesci.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Enciklopedija Jugoslavije: Srbija – Ž (knjiga osma). „Jugoslavenski leksikografski zavod“, Zagreb 1971. godina, 220. str.

Literatura[uredi | uredi kod]