Suppo I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Suppo I (italijanski: Suppone; ? - 5. mart 824) bio je franački plemić i velikodostojnik koji je vršio niz važnih dužnosti u Italijanskom Kraljevstvu (Regnum Italicum) početkom 9. vijeka.

Godine 817. je imenovan grofom gradova Brescia, Parma, Piacenza, Modena i Bergamo. Također je imenovan missusom dominicusom za Italiju, zajedno sa brescianskim biskupom Rataldom. Godine 818. se istakao kao jedna od ključnih ličnosti u gušenju ustanka koju je kralj Bernard podigao protiv karolinškog cara Ludviga Pobožnog. Zbog toga je 822. godine, nakon smrti, smjenjivanja ili abdikacije vojvode Winigesa od strane zahvalnog imenovan vojvodom Spoleta. Tada je Suppo preuzeo dužnost, a mjesto grofa Brescie predao svom sinu Mauringu. Prema Einhardu je umro 824. godine, a mjesto vojvode je, prema Einhardu, pripalo vojvodi Adelardu, koji je nakon nekoliko mjeseci također umro, pa je vojvodom postao Mauring.

Vjeruje se da je Suppo bio oženjen za Langobarđanku, s ozirom da mu je sin, koji će kasnije također postati vojvoda, nosio ime Adelchis.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Wickham, Chris. Early Medieval Italy: Central Power and Local Society 400-1000. MacMillan Press: 1981.
Kraljevske titule
Prethodi:
vojvoda Winiges
vojvoda Spoleta
822–824
Slijedi:
Adelard