Suppiluliuma II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Reljef Suppiluliume II u Hattusi

Suppiluliuma II, sin Tudhaliye IV, bio je posljednji poznati vladar Novog Hetitskog Carstva, koji je vladao u periodu [1207. pne.]] – cca. 1178. pne., te bio suvremenik asirskog vladara Tukulti-Ninurte I.

Poznat je po natpisima na hijeroglifskom luvijskom. Oni spominju ratove protiv bivšeg vazala Tarhuntasse i protiv Alasiye na Cipru.

Jedan natpis je pronađen u temeljima Nisantepea u Gornjem gradu Hattuse, drugi na sjevernom dijelu Istočnog Ribnjaka, u Komori 2.

Hetitsko kraljevstvo je uništila najzeda Morskih naroda i Kaskijaca kasnih 1170-ih pne. Prema zapisima u Ugaritu, prijetnja je nastala na zapadu, i hetitski je kralj zatražio pomoć od Ugarita.

"Neprijatelj [napreduje (?)] protiv nas i nema broja [...]. Naš broj je čist (?) [. . .] Što god je dostupno, pogledajte i pošaljite mi." (prijevod Astour (1965) 256)

Kralj Ugarita je pisao kralju Alashiye (Cipra):

"Oče, gledaj, neprijateljski brodovi su došli (ovdje); moji gradovi (?) su spaljeni, i učinili su zla djela u mojoj zemlji. Zna li moj otac da su sve moje trupe i dvokolice (?) u hetitskoj zemlji, a svi moji brodovi u zemlji Lukka? . . . Tako je zemlja prepuštena sama sebi. Neka moj otac zna: sedam brodova neprijatelja kojuii su došli su nam učinila veliku štetu." (prijev. Astour (1965) 255, citiran na hittites.info)

Nakon pada su Kaskijci vjerojatno preuzeli nadzor nad Hattijem. Sama Hattusa je bila uništena, a samo nalazište su ponovno naselili tek Frigijci izgradivši tvrđavu 500 godina kasnije.

Kunzi-Teshub, kralj Kargamisha, preuzeo je naziv "Veliki kralj", s obzirom da je bio potomak Shuppiluliume I.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Astour, AJA 69 (1965).
  • Güterbock, JNES 26 (1967), 73-81.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Arnuwanda III
Hetitski kralj
Slijedi:
nepoznato