Supetarska Draga

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Supetarska Draga, after the rain
Supetarska Draga
Supetarska Draga na karti Hrvatske
Supetarska Draga
Supetarska Draga
Supetarska Draga na karti Hrvatske
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Rab
Mikroregija otok Rab
Najbliži (veći) grad Rab
Nadmorska visina 0 - 20 m
Geografske koordinate
 - z. š. 44.7975 N
 - z. d. 14.7247 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 1184
Pošta 51280
Pozivni broj +385 051
Autooznaka RI

Supetarska Draga je naselje na otoku Rabu (Kvarner). Administrativno, naselje pripada gradu Rabu, Primorsko-goranska županija.

Zemljopisni položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Nalazi se na sjeveru otoka.

Najbliža naselja su Lopar (4 km sjeverno) i Kampor (2 km južno).

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema popisu iz 2001. godine, naselje je imalo 1184 stanovnika [1].

Znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Supetarska Draga - Apartments Kurelić - Rabko, Rab, Supetarska Draga 426, Croatia - panoramio.jpg

Crkva svetog Petra u Supetarskoj Dragi iz XI. st. smještena je u polju podno obronaka brda Kamenjaka. Jedini je cjeloviti ostatak nekadašnje benediktinske opatije koja je ukinuta 1467. godine. O zasnivanju samostana svjedoči sačuvana isprava u kojoj se spominju rapski biskup Drago, prior Majus i svo stanovništvo rapske komune koji opatu Fulkonu daruju crkvu sv. Petra i sv. Ciprijana u Dragi s pripadajućim zemljištem da tamo osnuje samostan. Sve do osiromašenja u XIV. st. samostan će biti značajno središte koje se spominje u nizu isprava o dobivanju povlastica i sl. Posjedovao je hospicij i Crkvu sv. Križa u gradu, pripadala mu je Crkva sv. Marije Magdalene u Loparu i slikovite vodenice u dnu morske uvale. Ostaci građevina samo su djelomično danas vidljivi u sačuvanom zidu južnoga krila s romaničkim prozorima. Pojedini dijelovi ugrađeni su u građevine župnoga dvora i seoske zadruge, a neki posve porušeni. Od samostanskog sklopa sačuvana je u cijelosti samo crkva koja sigurno ima ranokršćansku osnovu. Na to ukazuju kapiteli ukrašeni stiliziranim palminim i akantovim lišćem iz XI. st. te ulomak pluteja oltarne pregrade iz V. ili VI. st. Crkva je inače longitudinalna trobrodna bazilika s trima stršećim apsidama na istočnoj strani. Unutrašnjost je s pet pari stupova i šest lukova podijeljena u tri broda. Lukovi se svojim stopama oslanjaju o jastučaste imposte, a ovi o kapitele specifične protoromaničke modelacije. Zidni plašt crkve proviđen je trima romaničkim monoforama na sjevernom i južnom zidu. Tri prozora ima i središnja, najdublja apsida. Zabat glavnog portala s polukružnim lukovima lunete i trokutastim vanjskim završetkom oslanja se o istaknute konzole s grifonima. U zabatu glavnoga broda tri su romanička prozora sa skošenim stranicama, od kojih je središnji u samom vrhu. Vijenci bočnih zabata i glavnoga broda ukrašeni su zupčastim konzolama. Samo je pročelje izvedeno od krupnih uslojenih klesanaca. Zvonik smješten u ravnini sa zidom pročelja romaničkih je osobina te dosta nalikuje benediktinskim zvonicima sv. Ivana i sv. Andrije u gradu. Zidna ploha bila je relativno zatvorena, donje etaže proviđene monoforama, a pretposljednja i posljednja biforama, odnosno triforama. Godine 1906. zvonik je porušen do razine prvoga kata. Ljevač Luka, redovnik iz Venecije, izlio je 1290. najstarije zvono u Dalmaciji sačuvano u ovom zvoniku. Drugo manje zvono izlio je Jakov Caldelarius 1593. godine.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Miljenko Domijan: Rab - Grad umjetnosti, "Barbat", Zagreb 2007.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]


House icon.png Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Supetarska Draga treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.