Sufragan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sufragan
Suffraganeus
Dvor sufraganskog biskupa iz poljskog Żnina
Dvor sufraganskog biskupa iz poljskog Żnina

Sufragan (od srednjovjekovnog latinskog: suffraganeus=pomoćni, koristan, pravo glasa[1]) u katoličkoj crkvi biskup provincijske crkve podređen svom metropolitu (nadbiskupu). Nezavisan u radu unutar svoje biskupije, sa jednakim pravom glasa na metropolijskim sinodama.[2]

Zbog tog se njegova biskupija zove - sufraganska biskupija, a on sufraganski biskup, ali se tako zovu i članovi svećeničkog kolegija s pravom glasa.

Po nekima to ime su dobili zato jer se sufraganski biskupi pozivaju na metropolijske sinode, na kojima imaju pravom glasa (suffragio), po drugima zbog tog jer se nemogu - posvetiti bez suglasnosti svog mitropolita, a po trećima zato jer su pomoćnici metropolita.[1]

Sufragan u Anglikanskoj zajednici[uredi - уреди | uredi kôd]

U Anglikanskoj zajednici - sufragan znači pomoćni biskup, Englezi su to 1534. Sufraganskim biskupskim aktom i ozakonili, tako da se mogu osnivati nove dijeceze pod njihovom upravom. Prije toga sufraganski biskup, značio je slično kao i u katoličkoj - biskup podređen svom metropolitu.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Suffragàneo (talijanski). Treccani. http://www.treccani.it/vocabolario/suffraganeo. Pristupljeno 28. 01. 2018. 
  2. Sufragan (hrvatski). Proleksis enciklopedija. http://proleksis.lzmk.hr/5644/. Pristupljeno 28. 01. 2018. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]