The Thing from Another World

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Stvor sa drugoga svijeta)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Thing from Another World
kino-poster iz 1951. godine
RežijaChristian Nyby
ProducentEdward Lasker
ScenarioCharles Lederer
Howard Hawks
(van špice)
Ben Hecht
(van špice)
PredložakWho Goes There? (1938); autor:
John W. Campbell, Jr.
UlogeMargaret Sheridan
Kenneth Tobey
Douglas Spencer
Robert O. Cornthwaite
James Arness
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaRussell Harlan, ASC
MontažaRoland Gross
StudioWinchester Pictures Corporation
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
27. 4. 1951 (1951-04-27)
[1]
Trajanje87 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod1,950.000 $ (kino-iznajmljivanja u SAD)[2]

The Thing from Another World (sh. Stvor sa drugog svijeta), poznatiji po skraćenom naslovom The Thing (sh. Stvor), američki je crno-bijeli science fiction film snimljen 1951. godine u režiji Christiana Nybyja, a koji se smatra jednim od klasičnih ostvarenja, kako science fictiona, tako i horor žanra.

Predstavlja adaptaciju pripovjetke Who Goes There? Johna W. Campbella. Protagonisti su članovi američke istraživačke misije na izoliranoj stanici u Arktiku koji otkrivaju leteći tanjur zakopan u ledu i u svoju bazu dovode truplo vanzemaljskog stvorenja koje oživi i počne ih napadati. Radnja prikazuje njihove napore da ga unište prije nego što uspije doprijeti do civilizacije.

Scenario filma, na kome su sudjelovali hollywoodski veterani kao Ben Hecht i Howard Hawks (prema mnogim izvorima i stvarni režiser filma) je predstavljao značajna odstupanja u odnosu na predložak - ne samo u premještanju radnje sa Antarktike na Arktik, nego i u karakteru i sposobnostima vanzemaljskog čudovišta. Usprkos toga je dobio pohvale među poklonicima žanra i Campbellove priče, te postao jedan od najuspješnijih i najuticajnijih hollywoodskih SF-filmova svog vremena. Dio kritičara njegov uspjeh tumači hladnoratovskom tjeskobom među publikom, koja je, pogotovo za vrijeme Korejskog rata, bila uplašena da bi nauka i tehnologija svojim "petljanjem gdje joj nije mjesto" mogla izazvati nuklearnu apokalipsu.

Godine 1982. je u režiji Johna Carpentera snimljena verzija pod naslovom The Thing koja se daleko vjernije držala predloška. Godine 2011. je snimljen The Thing u režiji Matthijsa van Heijningena Jr. koji predstavlja prequel Carpenterove verzije.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „The Thing from Another World: Detail View”. American Film Institute. Pristupljeno 19. V 2014. 
  2. 'The Top Box Office Hits of 1951', Variety, January 2, 1952

Vanjske veze[uredi | uredi kod]