Strobe Talbott

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nelson Strobridge "Strobe" Talbott III
Strobe Talbott


Na dužnosti
23. februar 1994. – 19. januar 2001.
Predsjednik Bill Clinton
Prethodnik Clifton R. Wharton, Jr.
Nasljednik Richard Armitage

Rođen/a 25. april 1946.
Dayton (Ohio), Ohio
Politička stranka Demokratska
Profesija novinar, prevoditelj, diplomat, politolog

Nelson Strobridge "Strobe" Talbott III (Dayton, Ohio, 25. april 1946. — ) je američki politolog vezan za Univerzitet Yale i Institut Brookings, novinar vezan za časopis Time i diplomat koji je služio kao zamjenik državnog sekretara SAD od 1994. do 2001.

Nelson Talbott se rodio u porodici Buda i Jo Talbotta. Stric mu je bio bivši ministar zrakoplovstva Harold E. Talbott. Mladi Talbott se školovao u elitnoj školi Hotchkiss, a potom i na Yaleu, gdje je bio članom tajnog udruženja Skull and Bones, te predsjednik lista Yale Daily News. Godine 1968. je diplomirao, a na temelju Rhodesove stipendije nastavio školovanje u Oxfordu gdje se upoznao i sprijateljio s Billom Clintonom. Za vrijeme studija je preveo memoare Nikte Hruščova s ruskog na engleski jezik.

Godine 1972. je zajedno s Clintonom sudjelovao u predsjedničkoj kampanji demokratskog kandidata Georgea McGoverna. Potom se prepustio novinarstvu. 1980-ih je postao glavni dopisnik Timea za sovjetska pitanja te problem razoružanja.

Nakon što je Clinton 1993. preuzeo predsjedničku dužnost, Talbott je služio posebni ambasador za postsovjetske države, a potom je 1994. preuzeo dužnost zamjenika državnog sekretara.

Talbott je poznat kao svjetski federalist, a u članku za Time 20. jula 1992. godine se založio za stvaranje globalne demokratske federacije.

Djelomična bibliografija[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Političke funkcije
Prethodi:
Clifton R. Wharton Jr.
Zamjenik državnog sekretara SAD
19942001
Slijedi:
Richard Armitage
Položaj u neprofitnim organizacijama
Prethodi:
Michael Armacost
Predsjednik Insituta Brookings
2002
Slijedi:
na položaju