Struma

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Strimon)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Struma
Струма
Strymónas (Στρυμόνας)
Struma Winter.jpg
Lokacija
Države  Srbija,  Makedonija,  Bugarska,  Grčka
Gradovi Kalofer, Jambol, Elhovo, Edirne
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
južne padine planine Vitoše, Bugarska
2180 m
Ušće
  – aps. visina
Egejsko more, kod grada Edirne, Turska
m
Dužina 415 km
Hidrologija
Protok
  – srednji

2.1 - 76.2 m³/s
Sliv
  – površina

u Bugarskoj 10,797 km²
Ulijeva se u Egejsko more
Karta sliva Strume na području Bugarske

Struma ili Strimon (bug. Struma, grč. Στρυμόνας, Strimonas) je jedna od najznačajnih reka Balkana. Reka Struma protiče kroz Bugarsku i Grčku, a njen sliv obuhvata i delove Srbije (Bosilegradski kraj) i Makedonije. Ukupna dužina reke je 415 km, a površina sliva je 10.800 km².

Geografske osobine[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvor Strume je na planini Vitoša u zapadnoj Bugarskoj. U početnom delu Struma teče ka zapadu, a zatim ka jugu i taj smer uglavnom zadržava do ušća u Egejsko more. Najveći deo toka je u bugarskoj pokrajini Pirinska Makedonija (290 km). Donji deo toka je u grčkoj pokrajini Egejska Makedonija. Na Strumi leže gradovi: Pernik, Blagoevgrad, Sandanski (Bugarska) i Seres u Grčkoj.

Reka Struma ima 42 značajne pritoke. Najvažnije su Rilska reka, Dragovištica, Blagoevgradska Bistrica, Konjska reka, Sandanska Bistrica, Strumica i Agitis. Na rijeci potoji čuvena Klisura Kresna.

Gornji tok doline Strume u okolini Pernika poznat je po velikim ugljenokopima. Donji tok je poljoprivredno područje, naročito u kod ušća u Grčkoj kod grada Seresa.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]