Street workout

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Street workout

Street workout je vrsta treninga, sportske discipline i vještine koja je svojevrsna kombinacija gimnastike i akrobatike. Ova aktivnost okuplja sve veći broj članova i na Balkanu, pa su tako sportaši koji se bave 'uličnim vježbanjem' osnovali i Hrvatski street workout savez s ciljem povezivanja i razmjene iskustava s kolegama koji se također ovim bave. U Hrvatskoj trenutno postoji 11 street workout klubova s preko 100000 članova. Među velikim prednostima ove aktivnosti je njena besplatnost te činjenica da se treninzi odvijaju u prirodi na otvorenom, neovisno o vremenskim uvjetima.[1]

Cijela priča o Street workoutu krenula je iz Amerike gdje se sličan program nazivao još i Ghetto Workout, Gymbarr, Kalistenika, ekstremni bodyweight i sl. dok se u hrvatskoj prvi put pojavio ranih 2010-ih, te od tada svaki dan uzima sve većeg maha kako među mladima tako i među starijim vježbačima.

Glavni predstavnik ove mlade generacije talenata je Hanibal King koji svojim akrobacijama i zavidnim nivoom snage svakog dana iznova iznenađuje.

Glavna značajka ove metode vježbanja je što nema granica, iz svake vježbe može izaći još teža vježba, a kad se svemu doda i improvizacija, raznolikosti vježbi nema kraja. A osim toga besplatan je, iznimno učinkovit i atraktivan.

Vježbe možete izvoditi bilo kad i bilo gdje, a uglavnom su to lokalni parkovi, dječja igrališta ili obična dvorišta. Njihova filozofija je da je fitness u biti stanje uma.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]