Stranka Novi Azerbejdžan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sjedište Nove Stranke Azerbejdžana u Bakuu.

Stranka Novi Azerbejdžan (SNA; azerski: Yeni Azərbaycan Partiyası, akronim YAP) je konzervativna politička stranka u Azerbejdžanu je osnovana u prosincu 1992. godine Stranka je osnovana od strane Hejdar Aliyev, bivši predsjednik Azerbejdžana, koji je vodio sve do svoje smrti 2003. Njegov trenutni lider je Ilham Alijev, trenutni predsjednik Azerbejdžana. Novi Azerbejdžan stranka vladajuće stranke u Azerbejdžanu.

New Azerbejdžan party nastao po logici raspada Sovjetskog Saveza. Pad Sovjetskog Saveza i Komunističke partije dovela je do osnivanja novih političkih stranaka i uvođenje novih institucija u Azerbejdžanu, koja je postala nezavisna država. Institucije Azerbejdžana su nastale za vrijeme popularne pokreta koji je započeo 1988. godine, a broj institucija su osnovana početkom 1990-tih. Azerbejdžan, međutim, bio je u ozbiljnoj krizi. U ovom periodu osnovana u New Azerbejdžan stranka je osnovala Hejdar Alijeva, bivšeg komunističkog službene i član KGB. Alijev je bio kontroverzna ličnost što čini za saradnju sa Azeri mafije i nezakonito bogaćenje. Predsjednik SNA i postao nakon žalbe 91 intelektualaca u kojoj je bio zamolio da dođe u glavu stranke. Na osnivačkoj skupštini stranke održanoj 21 nov 1992 Aliyev je jednoglasno izabran za predsjednika. Na Osnivačkoj skupštini su uspostavljeni i drugih organa stranke.

Stranka je zvanično postavljen na poziciju desnog centra. SNA ima za cilj uspostavljanje socijalne tržišne ekonomije, i solidarnost i socijalnu pravdu prikazuje kao osnovu njihove ideologije.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The Program of the New Azerbaijan Party. Stranka Novi Azerbejdžan. Pristupljeno 4. Maj 2014.