Stranka Novi Azerbejdžan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sjedište Nove Stranke Azerbejdžana u Bakuu.

Stranka Novi Azerbejdžan (SNA; azerski: Yeni Azərbaycan Partiyası, akronim YAP) je konzervativna politička stranka u Azerbejdžanu je osnovana u prosincu 1992. godine Stranka je osnovana od strane Hejdar Aliyev, bivši predsjednik Azerbejdžana, koji je vodio sve do svoje smrti 2003. Njegov trenutni lider jeIlham Alijev , trenutni predsjednik Azerbejdžana. Novi Azerbejdžan stranka vladajuće stranke u Azerbejdžanu.

New Azerbejdžan party nastao po logici raspada Sovjetskog Saveza. Pad Sovjetskog Saveza i Komunističke partije dovela je do osnivanja novih političkih stranaka i uvođenje novih institucija u Azerbejdžanu, koja je postala nezavisna država. Institucije Azerbejdžana su nastale za vrijeme popularne pokreta koji je započeo 1988. godine, a broj institucija su osnovana početkom 1990-tih. Azerbejdžan, međutim, bio je u ozbiljnoj krizi. U ovom periodu osnovana u New Azerbejdžan stranka je osnovala Hejdar Alijeva, bivšeg komunističkog službene i član KGB. Alijev je bio kontroverzna ličnost što čini za saradnju sa Azeri mafije i nezakonito bogaćenje. Predsjednik SNA i postao nakon žalbe 91 intelektualaca u kojoj je bio zamolio da dođe u glavu stranke. Na osnivačkoj skupštini stranke održanoj 21 nov 1992 Aliyev je jednoglasno izabran za predsjednika. Na Osnivačkoj skupštini su uspostavljeni i drugih organa stranke.

Stranka je zvanično postavljen na poziciju desnog centra. SNA ima za cilj uspostavljanje socijalne tržišne ekonomije, i solidarnost i socijalnu pravdu prikazuje kao osnovu njihove ideologije.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The Program of the New Azerbaijan Party. Stranka Novi Azerbejdžan. Pristupljeno 4. Maj 2014.