Strahovlada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vladavina terora ili strahovlada je izraz kojim se opisuje kampanja kojom vlast u nekoj državi sistematski i masovno koristi nasilje kako bi fizički eliminirala ili zastrašila svoje političke protivnike, odnosno obeshrabrila njihove simpatizere i potencijalne istomišljenike. Ona se može javljati u raznim oblicima - od premlaćivanja i hapšenja bez osnove do masovnih fizičkih likvidacija i prisilnih nestanaka; počinitelji nasilja mogu sami organi vlasti neke države - vojska, policija, sigurnosne službe - ili uz njih vezane milicije, paravojne formacije i eskadroni smrti. U suvremenom svijetu se obično vladavina terora provodi pod krinkom izvanrednog stanja i uz njih vezanih institucija kao što su prijeki sudovi.

Strahovlada je fenomen koji se obično javlja u periodima političke nestabilnosti - za vrijeme građanskih ratova, poslije državnih udara i revolucija ili kod režima kojima prijeti svrgavanje. Karakteristična je i za autoritarne i autokratske države, gdje često može biti posljedica intriga među vlastodršcima, odnosno njihove paranoje.

Jedan od najčešće spominjanih strahovlada jest Teror (francuski: Terreur) u post-Francuskoj 1793-1794. a koji je poslije poslužio kao uzor mnogim kasnijim revolucionarima. Za teror koji vrše revolucionari se tradicionalno koristi izraz crveni teror, a za teror koji vrše kontrarevolucionari se koristi izraz bijeli teror.

V. također[uredi | uredi kod]