Stražeman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stražeman
Stražeman na mapi Hrvatske
Stražeman
Stražeman
Stražeman na karti Hrvatske
Županija Požeško-slavonska županija
Općina/Grad Velika
Najbliži (veći) grad Požega
Geografske koordinate
 - z. š. 45.447 N
 - z. d. 17.616 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 228
Pošta 34330 (Velika)
Pozivni broj +385 (0)34
Autooznaka

Stražeman je naselje u Republici Hrvatskoj u Požeško-slavonskoj županiji, u sastavu općine Velika.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Stražeman naselje smjesteno pod obroncima planine Papuka, 3 km zapadno od Velike, susjedna naselja su Doljanci na zapadu , Potočani na istoku i Biškupci i Draga na jugu.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine Stražeman je imao 228 stanovnika, Od toga je 108 mlađih od 30 godina, 85 je stanovnika u dobi između 30 i 60 godina, dok su 35 stanovnika starija od 60 godina.A prema popisu stanovništva iz 1991. godine imao 250 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]


Povijest[uredi | uredi kod]

Stražeman se po prvi puta spominje još davne 1332. godine , tj. godine kada se prvi puta spominje crkva Sv. Mihaela Arkanđela koja je i danas na glasu kao jedna od najljepših crkva požeškog kraja. Naime, sama crkva Sv. Mihaela Arkanđela je doživjela mnoge stilske preinake kroz svoju povijest , dok najnovije otkriće govori o baroknim freskama nastalim u 18. stoljeću i predstavljaju četiri evanđelista, što je bio čest motiv fresaka kojima su oslikavani svodovi. Nažalost, njihov autor je nepoznat jer je potpis trajno uništen. Vrijednost ovog otkrića jest u rijetkosti baroknih fresaka na ovom području. Iznad samoga mjesta,oko 3 km sjeverno,nalaze se ostatci srednjovjekovnog dvorca koji se u srednjovjekovnim povijesnim izvorima spominje kao Stražemlje . Utvrda se nalazi na brdu karakterističnog toponima Grad,na 584 m n/v.Srednjovjekovno naselje Stražemlje je ,po svemu sudeći,mnogo starije od stražemanske utvrde.Između 1537. i 1539. pod osmanlije je dospjela i stražemanska utvrda,iako o tome nema izravnih sačuvanih povijesnih podataka.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Prevladava ratarstvo i stočarstvo.

Kultura[uredi | uredi kod]

Izvor[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Stražeman treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.