Univerzitet u Stockholmu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Stockholmski univerzitet)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet u Stockholmu
Stockholms universitet
lat. Universitas Holmiensis
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1878.
Generalno
Vrstajavni
Fakulteti4
Administracija
Akademsko osoblje3354 (2013)
Admin. osoblje1578 (2013)
Studenti
Broj studenata
  – doktoranti
66,944 (2013)
1834 (2012)
UdruženjaERASMUS, AUE
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Stockholm
Sveland
 Švedska
Službene stranice
www.su.se/english

Univerzitet u Stockholmu (švedski: Stockholms universitet) je državni univerzitet u Stockholmu u Švedskoj. Sa oko 70,000 studenata, Univerzitet u Stockholmu jedan je od najvećih univerziteta u Skandinaviji. Institucija je uvrštena među 100 najboljih univerziteta na svijetu od strane Academic Ranking of World Universities (ARWU) i Times Higher Education World University Rankings (THE) dok ga QS World University Rankings uvrštava među 200 najboljih institucija na svijetu.[1] Institucija je status univerziteta stekla 1960. godine što ju čini četvrtim najstarijim univerzitetom u Švedskoj.

Povijest[uredi | uredi kod]

Inicijativa za osnivanje Univerzitet u Stockholmu došla je od Gradskog vijeća Stockholma. Osnivanje institucija je formalno započelo u prosincu 1865. godine kada je utemeljena zaklada i komitet sa zadatkom "osnutka visokoobrazovne institucije u glavnom gradu". Komitet se sastojao od devet uglednih i cijenjenih građana čiji je prijašnji rad pomogao razvoj znanosti i zajednice.

Sljedeći važan korak uslijedio je u listopadu 1869. godine kada je u gradu osnovana Stockholmska visokoškolska asocijacija. Nekoliko članova komiteta pridružili su se i ovoj asocijaciji, uključujući i profesora Pehra Henrika Malmstena. Povelja Univerziteta u Stockholmu usvojena je u svibnju 1877. godine, dok je u jesenskom semestru sljedeće godine uslijedilo i konačno otvaranje institucije.

1878. predavanja na Visokoj školi u Stockholmu (švedski: Stockholms högskola) su započeta sa serijom lekcija iz prirodnih nauka, otvorenih za građanstvo (tradicija koja je zadržana sve do današnjeg dana kroz otvorene lekcije u tijeku svake akademske godine). Sofija Kovaljevska, ruska matematičarka, postala je profesorica na univerzitetu 1889. godine kao treća profesorica u tadašnjoj Europi. 1904. institucija je konačno započela i sa dodjeljivanjem prvih akademskih titula. 1960. visoka škola je prerasla u univerzitet, i time postala četvrti univerzitet u Švedskoj.

Kampus[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]