Stockholm studio/90

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stockholm studio/90

Stockholm studio/90 je gramofon, proizvod marke Iskra Kranj, konstruiran 1962 godine, dizajn arhitekta Davorina Savnika. Bio je prvi Jugoslovanski gramofon domače proizvodnje. Godinu dana kasnije u Iskri stečena je proizvodnja istog gramofona za njemačko tržište pod oznakom Stockholm, a još kasnije kao marka Neckermann.

Posjeduje dvije igle (jedna je za ploče od 33 i 45 obrtaja u minuti i druga za ploče od 78 i 16 obrtaja u minuti). Cijeli gramofon je u koferu. Sa zadnje strane ima izlaz za snimanje na magnetofon. Ima jedan zvučnik (mono je) ali se na njemu bez ikakvih smetnji mogu slušati stereo ploče. Ima pojačalo sa dva dugmeta. Jedno je za paljenje i pojačavanje a drugo je za dubinu i visinu zvuka. Raspolaže sa četiri brzine. One su 33, 45, 78 i 16 obrtaja u min.

Prije njega Telefunken je napravio gramofon koji se samo zvao Stockholm i bio je mnogo manji. Zvučnik mu je bio u poklopcu od kofera a dugme za pojačavanje tona nalazilo se sa strane. Izlaza za magnetofon nije bilo. Potom su 1965 god. napravili Stockholm i dodali mu pojačalo i tom pojačalu dali ime Studio/90. Za razliku od starijeg Stockholma zvučnik mu nije bio u poklopcu kofera nego pored pojačala i ima veoma bolji zvuk.