Stewart Granger

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Stjuart Grejndžer)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stewart Granger
u traileru za Young Bess (1953)
Biografske informacije
RođenjeJames Lablache Stewart
6. maj 1913.
London, Engleska
Smrt16. august (starost 80)
Santa Monica
SupružnikElspeth March (1938-1948)
Jean Simmons (1950-1960)
Caroline LeCerf (1964-1969)

Stewart Granger (6. maj 1913 – 16. august 1993.), rođen kao James Lablache Stewart, bio je engleski filmski glumac, najpoznatiji po nizu uloga romantičnih pustolova i heroja zbog kojih je stekao veliku popularnost 1940-ih, 1950-ih i 1960-ih.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je kao James Lablache Stewart kao unuk slavnog italijanskog opernog pjevača Luigija Lablachea, Obrazovao se na Epsom Collegeu i Webber Douglas akademiji dramskih umjetnosti. Karijeru je započeo u teatru, te bio prisiljen promijeniti ime u Stewart Granger kako bi izbjegao zabunu s mnogo popularnijom holivudskom zvijezdom Jamesom Stewartom.

Karijeru mu je prekinuo drugi svjetski rat, nakon čijeg izbijanja se priključio britanskoj vojsci. Godine 1942. je ranjen i otpušten iz službe. Vrlo brzo je iskoristio svoj markantni fizički izgled te činjenicu da su mu brojne kolege-zvijezde još bile u uniformi. Nametnuo se kao zvijezda, a potom osvojio Hollywood.

1960-ih je u nekoliko navrata dolazio u tadašnju Jugoslaviju kako bi snimao zapadnonjemačke westerne, odnosno adaptacije romana Karla Maya, gdje je tumačio ulogu Old Surehanda.

Granger je bio oženjen tri puta - za glumicu Elspeth March, s kojom je imao kćeri Jamie i Lindsey; za glumicu Jean Simmons, s kojom je nastupao u nekoliko filmova i imao kći Tracy te Caroline Le Clerf, s kojom je imao kći Samanthu. Umro je 1993. godine od posljedica raka prostate.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]