Stipe Petrina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Stipe Petrina (5. listopada 1954 -) je hrvatski nezavisni političar koji od 2001. obnaša dužnost načelnika Primoštena, a koji je široj javnosti poznat po živopisnim, a ponekad i kontroverznim javnim nastupima. Godine 2015. se pred izbore sa svojim pristašama priključio koaliciji Most nezavisnih lista na kojoj je izabran u Hrvatski sabor. Nedugo po izboru se sa Mostom razišao te kao nezavisni zastupnik postao jedan od njegovih najžešćih kritičara.

Životopis[uredi | uredi kod]

Stipe Petrina se rodio u Primoštenu gdje je završio osnovnu školu, a potom srednju školu Zagrebu. Potom je nekoliko godina proveo kao pomorac. Nakon prvih demokratskih izbora je 1990. godine u Primoštenu, koji je tada bio mjesna zajednica u okviru općine Šibenik, kao nezavisni kandidat izabran za njenog predsjednika. Za vrijeme eskalacije napetosti koje će dovesti do rata u Hrvatskoj se priključio Hrvatskoj stranci prava i HOS-u u čijim će redovima (kasnije formalno kao pripadnik Hrvatske vojske) provesti cijeli rat.

2001. godine je u Primoštenu izabran za načelnika nakon što je u Općinskom vijeću njegova nezavisna lista osvojila većinu. Njegova je lista na sljedećim izborima 2005. osvojila 80 % glasova, a 2009. je prvi put izabran neposredno, kao i 2013. godine. Godine 2009. je njegova nezavisna lista sudjelovala i na izborima za Skupštinu Šibensko-kninske županije, gdje je došla na drugo mjesto po broju glasova.

Petrina je u javnosti postao poznat kao jedan od najžešćih kritičara vladajuće stranke HDZ i njenog predsjednika Franje Tuđmana koga je optuživao da je, omogućivši "privatizacijsku pljačku", načinio veliko zlo hrvatskom narodu. Zbog toga je dao ukloniti Tuđmanov spomenik iz Primoštena, izazvavši žestoke kritike od strane HDZ-ovaca. U nekoliko navrata mu je zbog proceduralnih razloga priječeno da na čelu svoje liste nazoči sjednicama županijske skupštine, a što je dovelo do fizičkih incidenata. Kada se to dogodilo 2013. godine, za vrijeme vladavine premijera Zorana Milanovića, Petrina je njegovu stranku SDP počeo optuživati da je "ista kao i HDZ".

Mada je pred izbore 2015. optuživao Božu Petrova, čelnika Mosta nezavisnih lista, da je u tajnom dogovoru sa HDZ i njegovim čelnikom Tomislavom Karamarkom, na kraju joj se ipak pridružio te je izabran u Sabor. No, čim su počeli dugotrajni postizborni pregovori o sastavljanju vlade, Petrina je odmah napustio Most i sebe proglasio nezavisnim zastupnikom.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]