Stevan Šupljikac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stevan Šupljikac

prvi vojvoda Srpske Vojvodine 1848. godine
prvi vojvoda Srpske Vojvodine 1848. godine

Datum rođenja 1786.
Mesto rođenja Petrinja (Habzburška monarhija, danas Hrvatska)
Datum smrti 27. decembar 1848.
Mesto smrti Pančevo (Austrijsko carstvo, danas Srbija)
Poreklo
Porodica

Stevan Šupljikac (Petrinja, 1786Pančevo, 27. decembar 1848.) je bio austrijski general-major i prvi vojvoda Srpske Vojvodine.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Petrinji u Austriji (današnja Hrvatska), a umro u Pančevu (Vojvodina, Austrija (danas Srbija).

Šupljikac potiče iz graničarske porodice. U austrijsku vojsku je stupio 1805., a posle stvaranja Ilirskih provincija 1809., prešao je u francusku vojsku i bio ađutant maršala Marmonta. Godine 1812. učestvovao je sa 1 i 3. hrvatskim pukom (Regiment provisoires croates) u sastavu Francuske armije u pohodu na Rusiju. Tokom rata protiv Rusije (1812. godine), francuski car Napoleon I odlikovao ga je zbog osobite hrabrosti ordenom legije časti.

Ponovo je primljen u austrijsku vojsku 1814. godine. Služio je u Banatu i u Lici, kao komandanta Ogulinske regimente, a potom brigade pod vrhovnom komandom Jozefa Radeckog, gde je nagrađen velikim krstom gvozdene krune. Učestvovao je 1848. u borbama protiv italijanskih revolucionarnih snaga za vreme prvog italijanskog rata za ujedinjenje.

Na Majskoj skupštini Srba u Sremskim Karlovcima (1. maja 1848. godine), Stevan Šupljikac je proglašen za prvog vojvodu Srpske Vojvodine, u kom svojstvu je pristupio reorganizaciji jedinica za borbu protiv Mađara. Šestog oktobra je postao vrhovni vojni zapovednik srpskih narodnih odreda, ali je ubrzo (15. decembra) umro u Pančevu. Sahranjen je u Krušedolu.

Književnost[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Statua u Pančevu, rad Olje Ivanjicki