Sterol

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hemijska struktura sterola

Steroli (steroidni alkoholi) su podgrupa steroida i klasa organskih molekula. Oni se prirodno javljanju u biljkama, životinjama, i gljivama. Najpoznatiji predstavnik je životinjski sterol holesterol. On je vitalan za ćelijsku funkciju, i prekurzor je u masti rastvornih vitamina i steroidnih hormona.

Tipovi sterola[uredi - уреди | uredi kôd]

Biljni steroli se zovu fitosteroli, a životinjski steroli su zoosteroli. Važni fitosteroli su kampesterol, sitosterol, i stigmasterol. Ergosterol je sterol prisutan u ćelijskim membranama gljiva, gde ima sličnu ulogu kao i holesterol u životinjskim ćelijama.

Uloga u biohemiji[uredi - уреди | uredi kôd]

Steroli i srodna jedinjenja su esencijalni u fiziologiji eukariotskih organizama. Na primer, holesterol formira deo ćelijske membrane kod životinja, gde on utiče na membransku tečnost i služi kao sekundarni glasnik u signalizaciji razvića. Kod ljudi i drugih životinja, kortikosteroidi poput kortizola deluju kao signalni molekuli u ćelijskoj komunikaciji i opštem metaboliumu. Steroli su komponente ulja ljudske kože.[1]

Hemijska klasifikacija i struktura[uredi - уреди | uredi kôd]

Steroli su podgrupa steroida sa hidroksilnom grupom na 3-poziciji A-prstena.[2] Oni su amfipatični lipidi koji se sintetišu iz acetil-koenzima A posredstvom HMG-CoA reduktaze. Sveukupno gledano molekul je veoma pljosnat. Hidroksilna grupa na A prstenu je polarna. Ostatak alifatičnog lanca je nepolaran.

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Lampe, M.A.; A.L. Burlingame, J. Whitney, M.L. Williams, B.E. Brown, E. Roitman, and M. Elias (1983). „Human stratum corneum lipids: characterization and regional variations”. J. Lipid Res. 24 (2): 120 – 130. PMID 6833889. 
  2. Fahy E, Subramaniam S, Brown HA, et al. (2005). „A comprehensive classification system for lipids”. J. Lipid Res. 46 (5): 839–61. DOI:10.1194/jlr.E400004-JLR200. PMID 15722563. http://www.jlr.org/cgi/content/full/46/5/839. 

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]