Stela (film, 1955)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Στέλλα
Režija Michael Cacoyannis
Scenario Iakovos Kambanelis
Michael Cacoyannis
Uloge Melina Mercouri
Giorgos Fountas
Alekos Alexandrakis
Muzika Manos Hadjidakis
Fotografija Kostas Theodoris
Studio Millas Film
Datum(i) premijere
7. april 1955 (1955-04-07)
Trajanje 100 min.
Zemlja  Grčka
Jezik grčki

Stela ili Stella (grčki: Στέλλα) je grčki crno-bijeli film snimljen 1955. u režiji Michaela Cacoyannisa, koji se danas smatra jednim od najznačajnijih ostvarenja u historiji grčke kinematografije.

Temelji se na teatarskom komadu koga su napisali Cacoyannis i Iakovos Kambanelis, koji će također surađivati na scenariju, a koji je, između ostalog, inspiraciju imao u znamenitoj operi Carmen. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Melina Mercouri je lijepa i slobodoumna pjevačica u opskurnom noćnom klubu koja koristi svaku priliku da prkosi konzervativnim konvencijama tadašnjeg grčkog društva, te stalno flertuje sa muškarcima. Radnja prikazuje kako se zaljubi u fudbalera (čiji lik tumači Giorgos Fountas), ali na kraju bude prisiljena birati između braka i zadržavanja slobode, što će dovesti do tragičnih posljedica.

Stela je snimljena u vrijeme kada se Grčka još uvijek oporavljala od trauma u Drugom svjetskom i građanskom ratu i kulturnih previranja koje je izazvalo masovno doseljavanje protjeranih Jonskih Grka. Sadržaj u filmu je u mnogo čemu bio odraz sukoba između tradicije i modernosti, koje se često nekritički preuzimalo sa Zapada preko hollywoodakih filmova. Stela je u samoj Grčkoj imala vrlo loše kritike i bila napadana i od ljevice i od desnice. Na Kanskom festivalu je, međutim, postigla veliki uspjeh i učinila grčku kinematografiju svjetski poznatom.

Na istom festivalu je Melina Mercouri upoznala svog supruga Julesa Dassina sa kojim će kasnije često surađivati. Uloga Stelle, za koju je često tvrdila da predstavlja njen alter ego, joj je bila jedna od najpoznatijih u karijeri.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]