Staromjestske namjesti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Staromestske namjesti, Astonomski sat

Staromestske namjesti (češki: O ovom zvuku Staroměstské náměstí, ranije Velke namjesti češki: Velké náměstí) je trg u Starom mestu kvartu Praga u Češkoj na 50° 5' 14" sgš i 14° 25' 17" igd.

Nalazi se između Vaclavskih namjesti i Karlovog mosta, i tokom leta su jedan od najposećenijih delova Praga. Sa mnogim građevinama raznih arhitekturalnih stilova, gotičkom crkvom Bogorodice pred Tinom poznatijom kao Tin katedrala i baroknom Crkvom Sv. Nikole, trg je oaza turista. Pored mnogih crkvi turisti na ovom trgu mogu videti i Astronomski sat dok se sa Staromestske kule proteže panoramski pogled na Staro mesto.

Na centru trga se nalazi statua češkog religioznog propovednika Jana Husa koji je spaljen na lomači jer su njegova verovanja proglašena jeretičkim. Statua je podignuta 6. jula 1915. povodom obeležavanja 500 godina od njegove smrti.

Statua Jana Husa

Staromejstske namjesti nisu samo popularno mesto za turiste već se na tom trgu održavaju razne proslave (Nova godina), praznične pijace (za Božić i Uskrs) i protesti. Po potrebi se hokejaške i fudbalske utakmice prikazuju na velikim ekranima.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]