Stari plac

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Stari plac ili Staro Hajdukovo je pučki naziv za nekadašnje igralište nogometnog kluba Hajduk u Splitu. Prvotno se, prije osnivanja Hajduka, taj komad zemlje zvao Krajeva njiva (od kraj, splitski naziv za kralj), koje je služilo kao vježbalište austrougarske vojske.

Na Starom placu odigrano je 3.149 utakmica, od kojih su Bili dobili 1.982, izgubili 689 i 478 odigrali neodlučeno. Bili su na njemu zadali svojim protivnicima 9.542 golova, a primili 3.811[1]

Početci[uredi | uredi kod]

Prva utakmica koja se odigrala na Starom placu, a istovremeno i prva Hajdukova utakmica uopće, bila je ona protiv splitskog autonomaškog kluba Calcio Spalato. Hrvatski orijentirani Hajduk pobijedio je rezultatom 9:0. Kao strijelac prvog gola u povijesti igrališta, i to lijevim koljenom, zapamćen je nogometaš Šime Raunig, što po njegovim riječima nije točno, nego da ga je dao donjim dijelom noge[2]. Prvobitna orjentacija igrališta bila je istok-zapad. Tek nakon Prvog svjetskog rata, ponovnim obnavljanjem sportskih aktivnosti, igralište je postavljeno u smijeru sjever-jug.

Slavne utakmice i igrači[uredi | uredi kod]

Od tada je odigrano puno slavih utakmica koje su proslavile nogometni klub Hajduk i grad Split (npr. 1950. protiv Crvene zvezde pobjedom 2:1 četiri minute prije kraja utakmice i osvajanjem prvog poslijeratnog prvenstva). Veliki broj poznatih igrača prodefilirao je Starim Hajdukovim - Luka Kaliterna, Šime Poduje, Veljko Poduje, Frane Matošić, Nikola Gazdić, Bernard Vukas, Dražen Mužinić, Ivica Šurjak samo su neka od imena.

Selidba Hajduka i novi klub[uredi | uredi kod]

Hajduk se svojim igralištem koristio od 1911. do 1979. godine.
Puno puta je dograđivan, postavljene su montažne tribine i reflektori, ali se stalno isticala potreba izgradnje novog stadiona. Za potrebe 8. mediteranskih igara 1979. izgrađen je novi suvremeni stadion u Poljudu, a staro Hajdukovo igralište prepušteno je Ragbi klubu Nada i Baseball klubu Nada SSM - Split.
Dugi niz godina vode se sudski sporovi između Hajduka, Nade i Grada Splita za vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazi Plac.

Izvori[uredi | uredi kod]