Stari grad Klobuk

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Strari grad Klobuk.jpg

Stari grad Klobuk je tvrđava na području opštine Trebinje, Bosna i Hercegovina). Ime je dobio po metafori kape za utvrđenje na vrhu brda.

Lokacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Klobuk je srednjovekovni grad i tvrđava u staroj Zeti (Hercegovina), 17,5 km istočno od Trebinja, podignut na teško pristupačnom zemljištu, na kosom platou Mirotinskih greda, iznad sela Aranđelova i doline rječice Sušice - na jugu, i sela Klobuk uz put za Nikšić na sjeveru.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Konstantin Porfirogenet u djelu De administrando imperio polovinom 10. vijeka navodi u oblasti Travunije grad tòOrmóς. Slaveni su pretvorili u Vrm, a kasnije se tako zvala i stara župa sa gradom Klobukom u oblasti Travunija, danas Korjenić. Služio je za kontrolu područja DubrovnikTrebinjeNikšić.

Kasnije se spominje u XI vijeku za vrijeme zetskog kneza Vojislava. Od XII vijeka trebinjska oblast je u posedu Nemanjića, a od 1377. godine u sastavu bosanske srednjovjekovne države. Oblasni gospodar je Pavle Radenovića od 1395. Od 1441. nalazi se u posedu Stefana Vukčića Kosače. Turci ga osvajaju 1477, deset godina poslije Trebinja. Crkvu koju su u gradu zatekli, Turci nisu srušili, već su je s vremenom pretvorili u džamiju, ali joj nikada nisu skinuli zvonik. To je bila jedina džamija – verovatno u čitavom Otomanskom carstvu – koja je vjernike pozivala na molitvu zvonjavom zvona.

U Morejskom ratu 1684–1699, posle pada Novog i Risna u mletačke ruke, Klobuk je postao strateški važan kao najisturenija tačka Trebinjske Krajine prema Veneciji i Crnoj Gori. Mlečani su ga osvojili 1694, ali je Karlovačkim mirom 1699. vraćen Turcima. U XVIII v. gubi se ime župe Vrm, a za isto područje javlja se naziv Korjenići. Grad je popravljan i dodatno utvrđen 1713.

Poznata opsada Rusa i Crnogoraca trajala je od 7. do 16. jula 1807. Posle Grahovske bitke Klobuk su opsedali Crnogorci i zbog toga je u gradu, sve do austrougarske okupacije (1878), stalno boravila manja vojna posada. Austrijska vojska potpuno ga je uništila 1878. Do tada je kontinuirano postojao osam vijekova.

Opis[uredi - уреди | uredi izvor]

Stari grad Klobuk je nacionalni spomenik BiH. [1]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Hamdija Kreševljaković, Hamdija Kapidžić, Naše starine II, Zavod za zaštitu spomenika kulture R BiH, Sarajevo, 1954, 9-21 -Stari hercegovački gradovi.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]