Stara skopska čaršija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Beogradska ulica u Staroj skopskoj čaršiji

Stara skopska čaršija (mak. Stara Čaršija, tur. Çarşı, alb. Çarshia e Vjetër) je najveća čaršija na Balkanu van Istanbula i nalazi se u Skoplju, Republika Makedonija

Istorija Stare skopske čaršije[uredi - уреди | uredi kôd]

Stara skopska čaršija je bila trgovački centar još od 12. veka.[1] Postoje i navodi o tome da su trgovci iz Dubrovnika i Venecije počeli da je grade.[2] Do prve polovine 20. veka je Stara skopska čaršija bila sastavni deo tzv. starog grada u Skoplju, kompaktna celina i po površini znatno veća nego danas kada je mnogo manja po površini i sastoji se od više celina razdvojenih saobraćajnicama.[3] Danas se njen najveći deo nalazi između Dušanovog mosta, Bit-pazara i Skopske tvrđave Kale.

Najznačajniji objekti[uredi - уреди | uredi kôd]

U okviru Stare skopske čaršije se nalazi veliki broj objekata prvobitno izgrađenih u vreme kada je Skoplje pripadalo Osmanskom carstvu. Neki od najznačajnijih objekata koji i danas postoje su:

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. „The Old Town - Skopje”. Internet sajt makedonske nacionalne turističke agencije. Arhivirano iz originala 2012-12-04. https://archive.is/20121204185003/http://www.exploringmacedonia.com/default.asp?ItemID=7F8C63EBC722BE42A26410EDD0DE8F9C. Pristupljeno 4. avgust 2010. "Even before the arrival of the Ottomans, Stara Charsija had been the city’s commercial hub, with documented history dating it back to at least the 12th century." 
  2. „Drevno srce Skoplja”. Internet sajt „Putovati Balkanom“. Arhivirano iz originala 2016-03-10. https://web.archive.org/web/20160310062919/http://www.putovatibalkanom.net/?q=stcars. Pristupljeno 4. avgust 2010. "Čak se pretpostavlja da su Staru čaršiju osnovali trgovci iz Dubrovnika i Venecije. Stari vizantijski spisi potvrđuju pregovore vođene sa venecijanskim vlastima, kako bi osigurale određene povlastice svojim trgovcima u ovoj zoni." 
  3. [1][mrtav link] Prezentacija programa revitalizacije Stare skopske čaršije